Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 15:30 [r420sdi] Pytanie o przepływke?
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1998
witam, mam krótkie pytanie. Czy przepływka w rover 420 sdi przy zaślepionym EGR jest w ogóle potrzebna? czy moge ją poprostu odłączyć? bez zwiększonego spalania???
SPAMU¦
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 15:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bez urazy, bo nie wiem jak z EGR ale w temacie 600tek się wypowiedziałem bez odpowiedzi a pytanie było podobne, wiele osób na forum pisało, że po odpięciu przepływki będzie wywalało błąd (to się przeżyje bo CHECKA nie wywoła) ale będzie też większe spalanie, nie wiem jak w przypadku zaślepionego EGR bo na to już nikt nie odpisał czy wzrośnie czy nie więc sam się zastanawiam bo mam zaślepiony
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 21:05
kruszan,spalanie nie wzrośnie bynajmniej w moim przypadku.Ostatnio robiłem ścieżkę ponad 700 Km (Mazowsze -Cieszyn) przepływke mam zmasakrowaną (czytaj połamana) jest wkręcona żeby lewego powietrza nie łapał motor,spalanie o dziwo wyszło mi piękne można powiedzieć książkowe 5,5L - auto bez załadunku,średnia prędkość 120-130 po naszych dziurach.
Zawór oczywiście mam zaślepiony - sterowanie odłączone, R 4-setka.
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Pomógł: 21 razy Dołączył: 28 Sie 2010 Posty: 350 Skąd: Kozienice
Wysłany: Sro Wrz 14, 2011 21:22
Ja już śmigam tak około roku i nie zauważyłem problemów ze spalaniem - trasa,oczywiście na krótkich odcinkach typu dom-zakupy-dom łyknie więcej pokarmu ale to chyba normalka silnik nie dogrzany,miasto etc.
Śmiało możecie odcinać wynalazek zwany EGR-em
_________________ Porażka jest szansą na to,aby zacząć jeszcze raz-inteligentniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum