Wady:
- Duży pobór prądu przez alarm - Nowy akumulator 9 dni postoi i kaplica.
- Mały zasięg pilota (Łapie z około 2-3m)
- Awaryjne uszczelnienia tłoczków w tylnych bębnach - stąd drobne ubytki płynu hamulcowego.
- Niezbyt precyzyjnie wykonana tylna wycieraczka. Konieczność częstej wymiany pióra wycieraczki.
- Tapicerka w wersji Black Spirit - bardzo łatwo się brudzi i ciężko ja doczyścić - Ja używam specjalnej pianki.
- Niezbyt solidnie obudowany silnik od spodu. Po jeżdzie po małym nawet błocie cała komora silnika jest uwalona błotem.
Pomimo tych wad auto to stosunkowo udany model tylko trzeba kupic ze sprawdzonego źródła i dbać zwłaszcza o wymianę olejów w IRD i skrzyni.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 16, 2010 08:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
R 620 SDI
1) Przy otwartych przednich lewych drzwiach nie dziala elektryczna szyba tych drzwi.
2)Duzy promien skretu.
3)Brak kontrolki wlaczonych swiatel
4) Przy wbiciu 5tki trzeba wziac duzy "zamach" prawie dotykajac kolan pasazera/pasazerki
5) Gdy jest bardzo goraco ( powyzej 25 stopni ) to jest mniej dynamiczny
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Freelander TD4 GS
- Strasznie duży promień zawracania - w mieście uciążliwe bardzo.
- Słaba widoczność do tyłu.
- Słabe światła wstecznego, niewiele widać.
- Plastikowa osłona pod silnikiem to kpina w aucie typu SUV
- W zimie przy temp poniżej -20 czasem alarm się załącza
(Pomaga solidne nasmarowanie krańcówek)
Ostatnio zmieniony przez SyntaX Nie Paź 16, 2011 08:37, w całości zmieniany 1 raz
hvil [Usunięty]
Wysłany: Wto Wrz 27, 2011 18:58
R75
Z nowych minusów to przy prędkościach ponad 160 coś mi "furczy" z przodu okolice szyby przednie/lusterek. Jest to bardzo męczące przy długich podróżach:(
konstrukcyjnie:
- sprzęgło, a właściwie jego osprzęt;
- wiatrak chłodnicy;
- VIS;
- zamki drzwi.
silnik/skrzynia:
- silnik wolno schodzi z obrotów przez co szarpie przy bardzo szybkiej zmianie biegów;
- brak 6-go biegu;
- nie ciągnie od dołu, przez co sprawia wrażenie mułowatego w stosunku do mocy i wymaga redukcji;
- spore spalanie - bliżej mu do 3,5 litrowego V6 niż do 150-konnego benzyniaka.
zawieszenie/hamulce:
- słabe hamulce przy wyższych prędkościach;
- przednie tarcze cieńsze niż w mojej Megane I z lat 90-tych i Vectrze A z lat 80-tych !;
- ręczny na tarczo-bębnie a nie w zacisku;
- mało bezpośrednie zawieszenie i układ kierowniczy;
- przechyły na zakrętach;
- brak ESP nawet w opcji.
wnętrze:
- mało schowków;
- kiepska jakość niektórych elementów;
- praktycznie brak schowka przy zmieniarce w wyposażeniu.
indywidualne:
- przekraczając 160 km/h zapala się kontrolka otwartej maski.
Wysłany: Sob Paź 15, 2011 15:06
R 214 Si:
- drogi w serwisowaniu,
- trzeszczące wnętrze (bardziej niż w mojej obecnej, 2 lata starszej, Toyocie w której dźwięki wydaje tylko klapa schowka) zwłaszcza na mrozach,
- lubił się przegrzewać (późno odpalał wentylator chłodnicy),
- w moim egzemplarzu były pourywane łączniki żeber w środkowych nawiewach,
- nawiew po lewej od kierowcy lubił przestawiać się przy ostrzejszych zakrętach,
- kiepsko pomyślane kierunkowskazy z przodu (ten "cylinderek" mi się w pewnym czasie śnił po nocach).
To chyba wszystko, ale mimo tych wad i tak uwielbiałem Roverka
U mnie tak niskie zawieszenie że wadzę spodem o bakterie leżące na drodze.
Wada nr 2. Tak namagnesowane zderzaki że non stop jakieś auto do nich się przykleja.(lakiernik ma utrzymanie) 3. oswietlenie tylnej blendy
- dziwny Immo, robiący dziwne problemy
- wiązka klapy tylnej
- wycieraczka tylna (siła jej docisku)
- zbyt miękkie zawieszenie
- trzeszczące wnętrze
- zacinający się zamek tylnej klapy
- cieknące węże olejowe
- słabe hamulce seryjne (już zmienione i jest lepiej)
- lusterka (tu jakiś żal jest)
- niewygodne fotele (i nie da się ich logicznie ustawić)
Ale auto ma też wiele zalet, 4 lata nim jeżdżę, i jeszcze jeździć zamierzam, no ale temat jest o wadach
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum