Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2005
Witam,
na wiosnę zmieniłem ilej w silniku,było połowę stanu.
teraz po kilku miesiącach oleju mam 1 mm ponad milimetr- pomijając fakt że gdzieś olej ginie- silnik nie jest zalany ani nie czuć spalonego oleju w spalinach.
Czy jazda z 1mm PONAD minimum jest szkodliwa dla silnika? czy można jeździć?
_________________ Stań przed Królem,pokłoń się Bogom, klęknij przed swoją Kobietą.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 11:51 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Sajgon, czy szkodliwa ? Zalezy jak jezdzisz jak "ogień na tłoki" to lepiej dolej. Dolał bym równiez z racji tego ze coraz zimniej jest i wiecej oleju mu napewno nie zaszkodzi poczas porannego nagrzewanai sie
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Mar 2011 Posty: 297 Skąd: kolbuszowa
Wysłany: Wto Paź 18, 2011 18:01
ZR biorą czasami olej a tym bardziej na gazie ja tez czasami musze dolac no ale olej tez sie zużywa i spala i jesli nie jesteś pewien co za olej wlałes lepiej wymien cały bo zle bedzie jak zmieszasz syntetyk z poł syntetykiem
10w40 to nie syntetyk
jeżeli chodzi o mobila to masz 5w50
jeżeli już z 10 z przodu to castrol jest syntetyczny edge sport 10w60
szoso napisał/a:
Sajgon, ale to tak ciężko jest dolać oleju do prawidłowego stanu, że trzeba zakładać o tym temat?
kup 1l oleju i dolej
popieram,bo temat moim zdaniem bezsensu
a silnik może brać olej
do 100 ml na 1000 km to jest najczęściej normą
czasami producent podaje w instrukcji,ze może być i więcej
ZR biorą czasami olej a tym bardziej na gazie ja tez czasami musze dolac no ale olej tez sie zużywa i spala i jesli nie jesteś pewien co za olej wlałes lepiej wymien cały bo zle bedzie jak zmieszasz syntetyk z poł syntetykiem
Sprawny silnik serii K nie zużywa żadnego płynu. Nie wiem skąd informacja, że ZR bierze czasem olej.
hmm.. skąd pomysł ze mam MeGi na gaie- mam czystą benzynę .
leszczu,
widać można- zakładałem że dopiero na wiosnę zmienię olej, na lepszy (kupiłem jakiegoś sredniocenowca)- stąd b.d
_________________ Stań przed Królem,pokłoń się Bogom, klęknij przed swoją Kobietą.
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 19, 2011 11:56
Mi oba silniki czyli poprzedni vvc i obecny bez vvc 1.8 brały / biorą ok. 250 ml oleju na 8 tys km i to wszystko. W stosunku do Toyot czy Hond moich znajomych można powiedzieć faktycznie jest to nic. Koledze w Corolli TS mimo, iż ma sprawny i ładny samochód - auto potrafiło wciurzyć 0,5l oleju po jednym dniu na zlocie Pierwszy silnik śmigał na Motulu, obecnie leję Mobil Super 2000 i też jest elegancko. Co do stanu sugerowałbym trzymać się kreski max. Będzie wtedy mniejsza szansa, że olej może nie dotrzeć do jakiejś części w silniku - szczególnie na zimnym czy wysokich obrotach. Pozdr.
Co do stanu sugerowałbym trzymać się kreski max. Będzie wtedy mniejsza szansa, że olej może nie dotrzeć do jakiejś części w silniku - szczególnie na zimnym czy wysokich obrotach. Pozdr.
Jezeli ktos sie mocno trzyma max i bedzie mocno rozgrzany i palowany to moze byc za duze cisnienie co tez nie jest zdrowe, wedle mojej wiedzy, ale moze ktos lepiej poinformowany sie wypowie.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum