Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam.
Wiem że jest sporo tematów odnośnie skrzyń biegów w Roverach, ale potrzebuję jednoznacznej odpowiedzi na pewien problem.
Mam Rovera 214Si gdzie umiera skrzynia i wypadałoby ją wymienić. Wiem też że skrzynie od wersji z silnikiem 1.6 mają inne przełożenie główne niż te od 1.4.
I stąd moje pytanie: czy różnice te są na tyle wyraźne że wpłyną na pogorszenie dynamiki jazdy? Nie chciałbym w żaden sposób zamulać tego samochodu, bo uważam że przy obecnej skrzyni start z miejsca jest zadowalający. Głównie jeżdżę po mieście, ale trasy też się co jakiś czas zdarzają.
Proszę o odpowiedź osoby, które mają z tym jakieś doświadczenia.
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 18, 2011 22:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
maja inne przełożenie co nie zmienia faktu ze najpierw powinieneś poszukać a nie pisać nowego posta bo jest dużo na ten temat napisane wystarczy poszukać
Szukam od dawna i przeglądnąłem wszystkie tematy o skrzyniach.
Skoro sugerujesz mi brak poszukiwań, poproszę Cię o link gdzie ktoś opisuje PRAKTYCZNE przeżycia po montażu takiej skrzyni. Rozważania teoretyczne włóżmy między książki.
A post powyższy uważam za nie wnoszący nic do tematu, bo sam wspomniałem o innych przełożeniach.
no to skoro mają inne przełożenia to po co kombinujesz ze zmiana skrzyni ?! załóż taką jaka powinna być i po kłopocie a nie forum zaśmiecasz powielanymi tematami
I stąd moje pytanie: czy różnice te są na tyle wyraźne że wpłyną na pogorszenie dynamiki jazdy?
Proszę o odpowiedź osoby, które mają z tym jakieś doświadczenia.
Skoro nie znasz odpowiedzi na moje pytanie i nie masz praktycznych doświadczeń związanych z kwestią o którą pytam, to po co zabierasz głos? Dla mnie to właśnie bezsensowne zaśmiecanie forum. Jest pytanie - jeśli wiesz to odpowiadasz, jeśli nie to się nie odzywasz. Proste.
tomaszek22, ja napiszę tak, inżynierowie z fabryki chyba wiedzieli co robią, że do 1.6 dali trochę inne przełożenia, więc jeśli masz 1.4 to szukaj skrzyni właśnie do tego silnika. Takie moje zdanie.
Dokładnie tak leszczu, ale gość pewnie ma okazje 100 zł taniej kupić od 1.6 i milion pytań czy może być taka...
poszukaj na forum to sie dowiesz bo jest na pewno bo sam w 3 minuty znalazłem a to ze napisałeś nowy temat świadczy o twoim lenistwie
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Sie 2010 Posty: 211 Skąd: Dzikowiec
Wysłany: Nie Lis 20, 2011 23:23
A skad wiecie ze inne przelozenia? Patrzac na filmiki na youtube to ten 1.6 ma podobne jak nie identyczne predkosci na 1 albo 2 biegu. Dalej nie patrzylem. Watpie zeby produkowali rozne wersje skrzyni bo maja takie samo oznaczenie. Np w kazdym Oplu np Vectra B silnik 2.5 v6 ma skrzynie F25 albo F23 ale jedna ma takie przelozenia a druga takie. A w roverku jest skrzynia z jednym oznakowaniem R iles tam ale nie pamietam.
tomaszek22, ja jak miałem jeszcze 1.4 16V wsadziłem skrzynię z Rovera 25 podobno 1.4 ale skrzynia miała dłuższe przełożenia, powiem Ci, że nie wpłynęło to znacząco na dynamikę auta ale z pewnością wpłynęło na zmniejszenie zużycia paliwa.
Różnica niewielka a korzyści większe, zakładaj.
Teraz do VVC wsadziłem skrzynię która ma dłuższe przełożenia to odczułem dużo większa różnice niż przy 1.4 tam różnica była niewielka.
Polecam skrzynie z R25 (powinna być mniej wyczochrana i z mniejszym przebiegiem na trybach )
[ Dodano: Pon Lis 21, 2011 09:29 ]
aa w 1,4 przełożenia wyglądały mniej więcej tak:
ori skrzynia:
1 - 60km/h
2 - 100km/h
3 - 140km/h
4 - nie pamiętam
5 - nie pamiętam
skrzynia z R25 o dłuższych przełożeniach
1 - 60-67km/h
2 - 105-107km/h
3 - prawie 150km/h
4 - nie pamiętam
5 - niższe obroty na trasie co zmniejszyło zużycie na trasie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum