Wysłany: Czw Mar 29, 2012 19:58 [R75] Wymiany uszczelki pod głowicą - 1.8 K
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Witam
Mam pytanie w związku koniecznością wymiany uszczelki pod głowicą w moim Roverku 75 czyli popularnie nazywa się to chyba HGF.
Dodam, że dotyczy to silnika 1.8 16v benzyna typ K
Moje pytanie odnosi się do tego czy jest konieczność wymiany szpilek, którymi dokręcamy głowicę. Nie wiem czy można zastosować te same czyli fabryczne zastanawiam się razem z moim mechanikiem??Prosiłbym o fachowe podpowiedzi i rady w tej kwestii
Ostatnio zmieniony przez apples Pią Mar 30, 2012 07:28, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 29, 2012 19:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jaka jest różnica i od czego jest to uzależnione??
Czy używana szpilka może się zerwać
Zastanawiam się nad tym ponieważ to wydatek rzędu 180zł a jeśli nie trzeba nowych to robi się z tego zbędny wydatek???
Jeżeli Twój mechanik się zastanawia to już go zmień, jeżeli wydatek 180 zł to dla Ciebie dużo to sprzedaj auto bo to mały wydatek eksploatacyjny a co dopiero przy Roverze 1.8
Jeżeli uważasz że żartuję lub przesadzam, zapamiętaj moje słowa i daj znać za pół roku
wymieniasz kpl uszczelek i zakładasz nowe śruby. Stare podczas eksploatacji ulegają mikro naciągnięciom i odkształceniom te różnice zrobią Ci szybko kolejny HGF, dodatkowo powinieneś splanować głowicę. Ważne jest też dokręcenie śrub - zgodnie z zaleceniami producenta i kolejnością. Mechanik źle dokręci to za 2 miechy będziesz miał kolejny HGF
Silnik 1.8 to najbardziej wrażliwe dziecko ze stajni Rovera na HGF sprawdź też jego przyczynę, czy się silnik nie grzeje...
Głowicę mam splanowaną to rzecz oczywista,że trzeba dać do planowania przed wymianą uszczelki.Może i faktycznie żeby to było zrobione jak należy to warto kupić nowe szpilki....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum