Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Czw Cze 07, 2012 21:25 Re: [r75] Navigacja BMW MK3 - pomoc w spolszczeniu
Mam polski soft wgrany na plytce - zgralem go z Forum BMW - oczywiscie mam tez MK3 od BMW a rowerowski sprzedalem bo nie mozna w niego wgrywac , monitor tez mam 16:9 . Cala operacja trwa okolo 7 min . Wyjmujesz mape wkladasz soft i zaczyna sie wgrywanie . Na koniec wyjmujesz plyte i potwierdzasz OK na monitorze i masz menu PL i lektora PL . Pamietaj jednak , ze zmiana monitora wiaze sie ze zmiana odbiornika TV 4:3 na 16:9 Dodatkowo jesli masz monitor z CD to radio Philips nie obsluguje SD tylko zmieniarke .Ja kupilem na Ebay Angielskim uszkodzone radio koncowka mocy BM54 naprawilem i obsluguje wszystko a jakosc dzwieku jest super . Dodam tylko , ze po odtwarciu drzwi na monitorze pojawia sie napis BMW zamiast ROWER
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Sob Cze 16, 2012 19:42
Jesli chodzi o soft to nie pamietam moze 27 albo 28 - ogolnie ten soft pasuje do czytnika , ktory ma fabrycznie wgrany jezyk niemiecki i angielski . Natomiast z monitorem , ktory kupiles to nie rozumie . Czy na pewno kupiles monitor od BMW E46 ktory calkowicie pasuje bez zadnego wycinania i wchodzi w miejsce monitora 4:3 , jedynie co trzeba zrobic to obciac u gory 2 boczne mocowania i to wszystko . Jesli kupiles monitor 16:9 od innego BMW niz E46 to szkoda roboty i wycinania . bo nie bedzie wspolpracowac z tym czytnikiem . Jak wymontujesz tuner , to mozesz nie miec menu na monitorze
Fotki zrobię ale pojawiło się pare problemów.
Tuner nie obsługuje 16:9
I monitor jest za duży.
Więc walka trwa kupuje kolumnę będę wycinać i obijal skóra.
Tak ale juz jestem blisko czekam na forum bmw na navcodera w pelnej wersji i nowsze j...
BO jest opcja zmiany wyswietlacza .. no musi byc
[ Dodano: Czw Lip 26, 2012 16:24 ]
Zastanawiam sie czy nie bedzie mi szybciej wymienic Tuner na nowszy z MPEg4 i on juz bedzie dzialal w trybie 16:9 ..
Przypomne ze ma problem z rozdzialka po zmianie wyswietlacza malego na duzy i tylko w trybie TV
Ma ktoś może oryginalny firmware do nawigacji Rovera mk3.
Orientujecie się czy da się go załadować bez T4, np. przez NavCoder? Teoretycznie jest taka opcja.
Wiem, że softu z BMW nie łyknie. Próbowałem załadować V32 BMW ale system pyta o właściwa płytę. Domniemam, że o ta na obrazku.
Podepnę się może mi pomożecie. Bawiłem się INPA i wgrałem sobie boot flagę na czytnik i teraz prosi o aktualizację. Mam obraz tego CD o który pytał Pieta ale nie potrafię odblokować sobie czytnika tą płytą bo wywala mi że zła płytka. Wypiąłem czytnik i jażdże bez navi.
Według mnie wystarczy oryginalna płata z oprogramowaniem od Rovera i załadujesz na nowo firmware za pomocą INPy lub NavCoder
Tak jest napisane w materiałach Rover
"Software installation
Vehicles fitted with satellite navigation will be delivered configured for the appropriate market.
Additional software updates can be loaded onto the system by the dealer via the CD drive in the
navigation computer.
The process for installing software updates is as follows:
1. The key must be in the ignition barrel and turned to position 2.
2. Insert the CD into the navigation computer.
3. The computer recognises the CD as software and will display a loading screen in either the
instrument pack message centre or the Bordmonitor, depending upon the level of system
fitted.
4. The display will show that the software is loading and the software version.
The navigation computer will check the market configuration of the vehicle to determine which
language to load. If a language change is necessary, TestBook must be used to load different
languages from the appropriate CD. The languages available in each market are detailed in the
'Available languages' table."
Czyli upgrade z płyty
Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć tej płyty
No własnie upgrade... A moja wersja jest taka sama jak ta z płytki. Inpe mam tylko z BMW i grzebałem w NAVI z jakiegoś modelu BMW, już nie pamiętam jakiego, tam nic nie mogłem zdziałać. Jak załadować nowy soft z poziomu NavCoder-a?
[ Dodano: Wto Sty 07, 2014 22:55 ]
Załadowałem do nawigacji oryginalny soft z płyty. Nie trzeba było nawet NavCodera do tego.
Czytnik sam wykrył płytę z oprogramowaniem i wczytał.
Ważne aby płyta była nagrana w Mode2/Form1
Może troche nie na temat ale myślę że warto to zgłębić.
Moj Rover 75 ma wszytsko w oryginale Hi Line sat nav. Ustawilem kiedys trasę i wszystko zgasło czarny ekran, ponaciskalem przyciski i nic ceimność nadal widzę. Przestarszyłem się wyłączyłem zapłon i włączyłem ponownie i stał sie cud:
pojawił się nowy błekitny ekran z wyborem krajów np: Francja, USA oraz z innymi opcjami.
Niestety nie mialem czasu na zgłębienie tematu i pojechałem.
Po ponownym uruchomieniu auta wszystko wróciło do normy tzn ekran w brązowo granatowy a dostepne kraje to tylko UK i Niemcy i oczywiście języki angielski i niemiecki. Poszukiwalem takiego ustawienia ale nieskutecznie. Czy ktoś sie już z tym spotkał???
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum