Typ: Si Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 1.4 Rok produkcji: 1997
Witam,
Mam problem z nawiewem na przednią szybę, albo raczej prawie z jego brakiem, co powoduje że szyba jest często i długo zaparowana. Nawet przy najwyższej prędkości nawiew jest ledwie odczuwalny. Wieje natomiast mocno na nogi pasażera. Próbowałem różne ustawienia i nic. Podejrzewam, że gdzieś przestawiła się jakaś zapadka, mechanizm przestawiający gdzie ma iść nadmuch. Jeśli ktokolwiek miał podobny problem lub wie gdzie mechanizm sterujący nawiewem na przednią szybę może się znajdować proszę o podpowiedź.
Dzięki,
gonz
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 22, 2010 20:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Część zapadek i linek będzie widoczna po wyjęciu schowka po stronie pasażera.
Mechanizm sterujący znajduje się w środkowym kokpicie (pokrętła) i dopiero po demontażu modułu pokręteł da się im dokładniej przyjrzeć, ale sam demontaż to trochę zabawy.
Na początek na Twoim miejscu sprawdziłbym, czy samo pokrętło nie jest pęknięte i może nie przestawia zapadek nawiewu w odpowiednią pozycję.
Jest to wersja bez klimatyzacji. Tak na szybko rozmontowałem schowek, znalazłem mechanizm sterujący obiegiem wewnętrznym ale nic co by sterowało nadmuchem na szybę. Filtr kabinowy znajdujący się pod półką nie jest zapchany i z niego to właśnie tak mocno dmucha. Podejrzewam, że będę musiał rozkręcić cały przedni panel.
Często przyczyną parowania szyb jest zła wentylacja. Suwak cyrkulacji powietrza powinien być ustawiony tak aby zapewnić dostęp świeżego powietrza z zewnątrz, tak jak na poniższym obrazku w miejscu czerwonej strzałki.
To tylko taka mała uwaga bo użytkownikowi gonz raczej to nie pomoże w rozwiązaniu problemu. Masz chyba coś poprzestawiane z zapadkami albo z linką. Może kiedyś ktoś to rozbierał i źle poskładał bo samo to raczej ciężko żeby się popsuło.
Jeśli cokolwiek to pomoże to ta część z pokrętłami i linką wygląda od wewnątrz tak:
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum