Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: < 1993
Witam, może podać jakie są momenty dociągania śrub w silnikach K-serii? Nie mam dostępu do żadnych informacji na ten temat a było by to mi bardzo pomocne.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Maj 15, 2013 23:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sTERYD, ja mam takie pytanie w sumie do Ciebie odnośnie śrub głowicy.
Nie dobrym sposobem było by ich dociągnięcie np. po przejechaniu 50tys km?
Wtedy są nieco rozciągnięte więc jeśli je bardziej dociągniemy to dociśniemy głowice do bloku i może uszczelki nie wywali.
Dołączam się do pytania ADI-Mistrzu, zawsze się nad tym zastanawiałem czy nie warto by było dociągnąć te śruby jednocześnie redukując ryzyko awarii uszczelki jak sądzę?
nie, sruba sie "zapieka" lekko na gwintach, plaszczyzna lepka wpracowywuje sie z glowice
ruszenie takiej sruby wymaga bardzo duzego momentu i jest ona sprezysta - trudno ja dokrecic o odpowiedni kat - cwiczylem takie glupie manewry na uszkodzonych silnikach i wiem ze to niewykonalne
poza tym dokrecanie glowicy z za duzym momentem prowadzi do zapadniecia sie tulej cylindrowych w bloku
a to niestety nagminne zjawisko
_________________ '99 r400 16k16 sedan JFR na czesci ( anglik ) pytac na priv
Witam, tak na szybko interesują mnie śruby pokrywy wałków rozrządu (w tej pokrywie są również łożyska), pokrywy klawiatury, kolektorów i górnej części kolektora ssącego.
Najlepiej, gdybym miał rozpiskę którą mógłbym powiesić na ścianie garażu
Co do szukania - każda chwila w garażu - ciężko znaleźć czas nawet na napisanie tego posta.
kurde napisz co konkretnie potrzebujesz, ta twoja "rozpiska" to caly manual "rave" ktory zajmuje cala plyte CD
Cytat:
Witam, tak na szybko interesują mnie śruby pokrywy wałków rozrządu (w tej pokrywie są również łożyska), pokrywy klawiatury, kolektorów i górnej części kolektora ssącego.
Max 1 strona A4 dużym drukiem - w końcu ile tych śrub tam jest
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum