Wysłany: Sro Gru 04, 2013 09:16 [R75] Czasami nie odpala
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witajcie ponownie
Przejrzalem forum w poszukiwaniu odpowiedzi i znalazlem kilka mozliwych jednak postanowilem ze zaloze nowy temat i sie upewnie co i jak.
Auto posiadam juz 2 lata. Nie wymienialem do tej pory baterii w oryginalnym kluczyku. Dodatkowo mam pilot do alarmu, ale akurat nie o to chodzi. Czasami wsiadam do auta, przekrecam kluczyc i... nic. SLychac jedynie "cyk". Wyczytalem w innych tematach ze moze to byc problem z rozrusznikiem. Czasami po kilku takich zabiegach lekko zakreci i znow od poczatku, a czasem od razu odpali. Chce sie upewnic czy jest to problem z immobiliserem czy jednak stawiac na rozrusznik? Pytam bo jak mam oddac do regeneracji sprawna czesc to to sie mija znow z celem i niemalym wydatkiem Jezeli chodzi o sam kluczyk to nie slychac zeby cos w nim latalo.
Z gory dzieki za info.
Ps. Dzis jeszcze sprobuje wymienic bateryjke chociaz nie wiem czy to jest potrzebne bo dioda sie pali po wcisnieciu guzika a auta sie otwiera i zamyka bez problemu z bliskiej odleglosci Do 2m
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 04, 2013 09:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Sro Gru 04, 2013 09:32
Bateryjka nie ma nic do immo i autko powinno palić nawet bez niej.Obstawiam styki rozrusznika,bo przerabiałem temat ubiegłej zimy. Naprawa nie jest trudna ani droga.
Też obstawiam na problem z rozrusznikiem.Krótkotrwałym sposobem na uruchomienie auta jest uderzenie w rozrusznik np mlotkiem.Mozliwe, że się on "zawiesił".
warto sprawdzić podłączenie masy
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Dzięki chlopaki. Tez obstawialem mimo wszystko rozrusznik. A gdzie on sie w ogole znajduje:)? Latwo go wykrecic? Potrzebny jest do tego kanal? Czy da rade go bez problemu otworzyc i wymienic zuzyte czesci we wlasnym zakresie czy oddac do "fachowca"?
Jak robi cyk to 100% rozrusznik, wiem bo tydzień temu przerabiałem temat. Szczotki się skończyły. rozrusznik w silniku CDT jest z przodu motoru na wysokości połowy chłodnicy. Dojście nie za ciekawe ale mechanik wyciągał go górą. Cały zabieg z wprasowaniem szczotek (o ile mnie w ciula nie robił że tak trzeba zrobić) 160zł.
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Sob Gru 07, 2013 09:59
ja za kompleksową regeneracje rozrusznika dałem 80zł,a co do demontażu to jest to jedna z najłatwiejszych części do wyciągnięcia z tego auta- 5 do 10 min
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 23:31
wyciąga sie go od góry, dość dobry dostęp,trzyma sie chyba na 2 śrubach,aby wogóle uprościć sobie robote można zdjąć kolektor dolotowy ale nie jest to potrzebne
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum