Wysłany: Nie Sie 10, 2014 17:37 [ R 400 ] Wyczucie braku mocy.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1999
Hej
Posiadam Roverka 400 Si w sedanie 1.4, z mocą 103 koni...
Od kilku dni zauważyłem, że przy przyśpieszeniu brakuje mu mocy... Kilkanaście dni temu szedł jak burza.., Nie są to jakieś wielkie zmiany, jednak troszkę mnie zdziwił, bo kręcił lepiej.
Do zrobienia mam .. praktycznie do wymiany lub wycięcia katalizator... Nie wiem którą z opcji wybrać, ponoć katalizator jest już pusty, bo warczy przy 3 tys obrotów...
Nie wiem za bardzo co może mu dolegać...
Czytałem coś o przepływomierzu, ale nie mam pojęcia.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 10, 2014 17:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Nie ma przepływomierza w tym silniku. Ogarnij temat z tym katem. Radzę Ci, żebyś wstawił tam zamiennik katalizatora, czyli tłumik przelotowy z obudowie katalizatora.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
bez katalizatora będziesz mial głośniej w aucie, przy gazowani będzie nieprzyjemny metaliczny dźwięk. Jeśli kat jest drożny to jego usuniecie nie da nic poza negatywnym dźwiękiem. Co do mocy - najpierw sprawdź filtr powietrza, paliwa, układ WN.
Masz lpg?
Na tłumiku przelotowym zamiast kata nie będzie głośniej. Może być nawet ciszej. Sprawdzone
za to bankowo ubędzie mocy - sprawdzone na hamowni. Jeśli kat jest zapchany, kup jakiś uniwersalny albo używany i wstaw. NIe zaszkodziło by podpięcie pod komputer
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
za to bankowo ubędzie mocy - sprawdzone na hamowni
Na jakim silniku i o jakim spadku mówimy ?
Ja wstawiałem do 416 zamiast kata to uważam, ze nie ma zmian w głośnosci, a jak wstawiłem do 200Vi, gdzie wczesniej był pusty kat to obecnie jest duuuużo ciszej. Przelot wytłumia wysokie dźwięki, niskie za to ma tłumić tłumik komorowy. W katalizatorze za to tłumienie jest bardziej efektem ubocznym.
_________________ Silniki K-Series-naprawy, modyfikacje- VVC również. info pw.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum