Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2001
Witam Wszystkich Potrzebuję pomocy, porady, sugestii ,RATUNKU !!!
Posiadam Land Rovera Freelander 2001r 2,5 v6
W zeszłym tygodniu oddałem mojego landka do " Mechanika" gdyż na wolnych obrotach po rozgrzaniu migała lampka oleju.
Diagnoza
- szklanki 12 szt do wymiany - WYMIENIŁEM!
Przy okazji Rozrząd kompletny z pompą wody - WYMIENIŁEM!
Po złożeniu okazało się że dioda dalej się świeci a silnik stuka!! Diagnoza!! "Mechanika"
- pompa Oleju - WYMIENIŁEM!!
Do tego olej, filtr - WYMIENIŁEM!!!
Po złożeniu co się dzieje ..... OLEJ DALEJ SIĘ ŚWIECI A SILNIK WALI, STUKA, CHODZI JAK DIESEL, TRAGEDIA!!!!!!
Co na to Mechanik!!! - TRZEBA WYMIENIĆ SILNIK!!!!
Pomóżcie, może ktoś miał taki przypadek, może ktoś ma mechanika który zna się na Land roverach, mogę dowieź auto.
SPAMU¦
Wysłany: Czw Paź 02, 2014 10:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A dlatego że zajmuję się tymi autami od 5 lat
Trzeba będzie zrzucić obie głowice i zobaczyć inaczej można sobie gdybać.
Czy olej miesza się z płynem chłodniczym
Czy występują jakieś dziwne metaliczne odgłosy z pracy silnika.
Mogę przywieź auto do ciebie to nie problem. Jeżeli możesz pomóc i mnie stać na twoją pracę to jestem oczywiście na tak.
Słychać metaliczny dźwięk , w smoku były opiłki metaliczne i był zapchany sylikonem.
On stwierdził że to opiłki z pompy ale mi się wydaje że może panewki.
Że co że jak smok zapchany silikonem to kto ten silnik i na czym składał
W tych silnikach padają właśnie panewki oraz często dochodzi do zaczopowania kanałów olejowych w układzie korbowodowym a co dalej to wiadomo.
Korba się krzywi i mieli panewki na proszek.
Nie wiadomo kto składał ale nie był to fachowiec. W takim przypadku jak mówisz a sylikon był dany zamiast uszczelek - oszczędność lub ktoś złożył tylko na sztukę żeby sprzedać ! to z silnika nic nie będzie i naprawa jest nie opłacalna. A przełożenie silnika ile by kosztowało u ciebie? czy tylko możemy włożyć 2,5 v6 z freelandera czy np.także 2,0 v6 z rovera 75? Można także kupić sam blok silnika.
Można 2.0 ale finansowo się to nie opłaca.
Dużo lepiej jest kupić silnik bez osprzętu np z rovera 75.
Wiem gdzie można takie kupić ale to dla mnie wyjazd 117km z tym że silnik jest pewniak.
I teraz 2 warianty:
Wstawiasz mi auto pod Łódź na drugi zakład
(Miejscowość Wólka 36 trasa 702 przy zjeździe z A2) i
a) Auto wstawiasz rano i jedziemy razem pokrywasz koszty paliwa
b) Robisz mi przelew lub zostawiasz kasę i ja organizuję silnik
Robocizna 700zł + części
Oczywiście uszczelki dajemy wszystko nowe inaczej to nie ma sensu.
Jaki może być koszt silnika ? dają gwarancję?
Robocizna 700 pln -ok a koszt części, jakie części jeszcze będą potrzebne?
Wiem że nie da się dokładnie wyliczyć wszystkiego ale muszę mniej więcej wiedzieć o jakiej kwocie rozmawiamy żeby później się nie okazało że brak funduszy.
Plan jest dobry tylko silnik 2500pln to za dużo dla mnie.
A jak bym kupił silnik na allegro w konsultacji z tobą i przywiózł razem z autem.
Np:
http://allegro.pl/silnik-...4638378296.html
Jak bym znalazł silnik i przemyślał sprawę kasy to kiedy masz czas na przekładkę i ile czasu potrzebujesz?
Co możemy odzyskać z mojego silnika? Rozrząd przełożysz bo nowy jest tak?
ok to ja szukam silnika, dam znać jak coś znajdę, gdybyś słyszał że ktoś ma silnik w dobrej cenie to daj znać. Wstępnie umówmy się na 20.10.2014 że podstawię auto a potwierdzę koło 15.10 ok?
A kto to potem zestroi przerobi wiązkę i inne cuda wiesz jakie to są koszta.
Należę do tych mechaników którzy wszelkim patentom przeróbką itp mówią stanowcze nie bo to generuje potem problemy bardzo trudne do zdiagnozowania.
Poza tym 2.0 V6 nie cieszy się dobra opinią.
Ba jest uważane za bardzo awaryjny i drogi w naprawie silnik.
Jakoś po forum nie zauważyłem większej awaryjności 2.0 względem 2.5, w sumie prawie to te same silniki. Co do przeróbki nie ma sensu, bo chyba nawet w silnikiem 2.0 nie było.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum