Wysłany: Sob Paź 25, 2014 13:19 [Rover 200]Pocięte kable od czujnika temp.[Rozwiązany]
Typ: D Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam, Kupiłem okazjonalnie Roverka i mam teraz problem z czujnikiem temperatury.
Ktoś robił coś przy kablach i wszystkie są pocięte przy wiązce od czujników temp
Znalazłem dwa czujniki temperatury
Niebieska wtyczka - kable Różowo czarny i Różowo zielony. Gdzie one docelowo miały iść? w obecnej chwili są one dopięte na krótko do sterownika koło akumulatora.
Czujnik od spodu wpięte do tego samego kolanka z jednym kablem, wisi luźno
Czujnik ciśnienia przy turbo sprężarce, Brązowo pomarańczowy i szaro czerwony
Jakiś czujnik za silnikiem od dołu, jeden kabel Biało brązowy.
Zielony kabel gdy dotknę do masy to zegar od temperatury idzie do góry, gdy dopinam go do kabla do czujnika od spodu niebieskiej wtyczki to nie ma żadnej reakcji.
Czerwony kable wiszący luźno od obudowy sprężarki od klimy, Masa?
Czy ktoś może podpowiedzieć
1. Co to za czujnik z tyłu za silnikiem z kablem o kolorze Biało-Brązowym?
2. Co to za czerwony kabel?
3. Gdzie podpiąć czujnik z niebieską wtyczką?
4. Gdzie podpiąć czujnik z jednym kablem?
Kolego ściągnij sobie RAVE z naszego forum, tam masz rozrysowaną i oznaczoną całą instalację. Jeśli podstawy elektryki nie są Ci obce to sobie z tym poradzisz.
Btw. 'okazja' widzę pierwszy sort
1.To czujnik temp oleju, w razie zbyt wysokiej temperatury nie pozwoli włączyć klimy (która dodatkowo obciąża silnik).
2.Czerwony kabel od sprężarki klimy, to przewód załączający sprzęgło klimy, trzeba go podpiąć do przekaźnika (modułu przekaźników) patrz: Rave 37 str w elekctric circuit diagrams.
3.Mają iść do tego kompa obok aku. Rave str 25.
4.Czujnik z jednym kablem to czujnik który pokazuje temperaturę na desce.
Dzięki za pomoc w odszukaniu tego.
Z tego co wyczytałem n forum to przy braku reakcji z czujnika z jednym kablem, czujnik do wymiany? Kupić używany czy nowy? Różne opinie widać na forum o nowych czujnikach.
Jak czujnik podepniesz i nie ma wskazań (na ciepłym silniku bo na zimnym i tak nie ruszy) a reaguje wskaźnik po dotknięciu do masy, to czujnik uwalony. Ja bym brał nowy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum