Jak dla mnie idealnym olejem dla Ciebie bedzie 10w50. Olej 10w60 jest dobrym olejem o ile sie auto non stop katuje, jezeli olej bedzie sie nie dogrzewac wystarczająco mocno bedzie gromadzil sie w silniku nagar;)
Jak cos to kumpel ma garreta t28 zregenerowanego na sprzedarz.
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie ma mrozów po ponad -30* na tyle często aby pod to dopasowywać olej.. Za to 40*C w słońcu to nie wyczyn.. Do tego nie wiem jak Ty ale ja jeżdżę dosyć agresywnie nawet po mieście (na 2 dzień znajomy policjant z drogówki mi powiedział jedno "Tomek jak zawsze... Za agresywnie.. na kursie na moto to samo było.. za agresywnie".. A ja tylko delikatnie ruszył spod świateł 1.. 2.. 70km/h.. U mnie tak wygląda jazda Ti i co tu dużo mówić. Ja osobiście wybieram 10w60.. zresztą 5w - jak piździ to i tak odpalasz samochód i ani nie pałujesz ani nic.. zazwyczaj odpalasz i skrobiesz szyby więc silnik się zdąży nagrzać choć trochę i wtedy to 5w traci sens jak dla mnie..
Przekonałeś mnie
Też staram się utrzymywać dynamikę ruchu, "trasy" 30-50 km raz w tygodniu, dłuższe głównie w ciepłe miesiące i nierzadko na prawdę szybko, ewentualnie szybkie przyśpieszanie na krótkim odcinku.
Wcześniej nie miałem doświadczenia w Roverkach ani tym bardziej Turbo-benzynie, stąd wątpliwości, co dobre dla takiego autka.
Dzięki.
PS. Teraz specyfikacja API mi nie daje spokoju, to się chyba nigdy nie skończy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum