Wysłany: Pon Paź 10, 2016 13:21 Chińska stacja 2 DIN - 7021G - Opinia
Witam,
Na wstępie chciałbym podziękować dla kolegi sknerko z forum za porcję fachowej wiedzy i cierpliwość w obieraniu ode mnie telefonów w późnych porach.
Chciałbym się podzielić wrażeniami / opinią na temat chińskiej jednostki 2DIN z ebay.
Do zakupu skłoniła mnie fatalna jakość z fabrycznego radia CD 80. Jako, że nie chciałem ładować czterocyfrowej kwoty w radio zdecydowałem się budżetowy zakup.
Model 7021G
Cena: 330 zł + 75 VAT (nie liczcie, że przejdzie bez Vatu)
Genralnie stacja ma wszystko co potrzebne, 2 gniazda na kartę (jedna na mapy GPS, druga na nasze pliki - piosenki, filmy, zdjęcia)
Audio:
Nie jestem audiofilem, ale jakość dźwięku jest duuużo lepsza niż na starym CD80 - w końcu pojawił się bas i tony wysokie.
Wideo
Bez problemu odtwarza mp4 w bardzo dobrej jakości. Dziecko ogląda sobie bajeczki - jest cacy.
Kamera cofania zaskakująco czuła (nawet w totalnej ciemnicy).
Radio ma również dodatkowe wejście wideo-in (z którego nie korzystam)
Radio FM
Tuner nie najwyższych lotów czasami potrafi zaszumieć, brak wsparcia RDS - wyświetla tylko częstotliwość stacji i to koniec.
Możliwość zapisu 9 stacji.
bluetooth
Działa, ściąga całą książkę telefoniczną, łączy się bez problemów - jedynie mikrofon jest za słaby bo trzeba podnieść głos aby dobrze nas słyszano.
Navigacja
Zainstalowałem (za opinią kolegi sknerko) NavRoad Free Navigator - działa i jest ok (bez zbędnych bajerów zwykła prosta nawigacja) na razie sprawdzona na odcinku 150 KM i nie myliła się.
Odbiornik GPS przyklejony do stalowej rury biegnącej pod deską rozdzielczą.
Interfejs
O dziwo jak na chińczyków dość przyjazny przyciski są duże, dobrze rozlokowane i wygląda nie najgorzej.
W niższych modelach: 7010b, 7012b - była możliwość z ustawień radia wgrania tapety oraz loga startowego - w moim wycięto to z softu i to mnie barzo boli ... do wyboru mamy 4 tapety i brak możliwości zmiany loga startowego.
Na 100% da się uruchomić menu serwisowe, gdzie można by podmienić bitmapy na swoje ale jeszcze nie doszedłem jak to zrobić - być może ktoś już to robił i zechciał by się podzielić wiedzą.
Ogólna ocena
Jak za takie pieniądze polecam w 100% bo w cenie 400 zł dostajemy całkiem sprawne urządzenie z kamerą cofania, gps i bluetooth
Poniżej kilka zdjęć jak prezentuje się w aucie.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Paź 10, 2016 13:21 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witaj,
Kilka tygodni temu zamówiłem wersję 7023b, niedługo powinna dojść. Moja kosztowała 205 zł + ew. VAT. Dlaczego zdecydowałeś się na wyższą wersję? Posiada jakiś dodatkowy bajer? Ja kupowałem stąd: link. Wygląda w zasadzie tak samo. Mógłbyś podzielić się linkiem do oferty sprzedaży Twojego modelu?
EDYCJA: A już widzę... GPS Linkiem do oferty i tak możesz się podzielić, ja nie mogłem znaleźć w podobnej cenie wersji z GPSem.
staniapl, Bardzo ładnie wyszło i nawet spoko wygląda. Masz racje korekcja dźwięku w tym radyjku marniutka. To menu nie da sie czasem przewinąć w dół lub w bok mimo że nie ma suwaka przewijania? j0zek tak ma.
staniapl napisał/a:
Kamera cofania zaskakująco czuła (nawet w totalnej ciemnicy).
I ma tylko 4 diody podczerwieni ja mam w swojej 8 diod i nawet jak był totalny mrok, że stóp swoich nie widziałem to w kamerce jasno jak w dzień
Czyli jednym zdaniem: Da się tanio i w miarę przyzwoicie? da się. a jak do tego podłączysz jakiś tani sub to nawet basem huknie
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
MG TF 160 srebrny pocisk
franki01 Linka wysłałem Ci na PW aby tu nie wrzucać i nie pozycjonować Chinoli.
Cytat:
Czyli jednym zdaniem: Da się tanio i w miarę przyzwoicie? da się.
Pewnie, że tak Jeszcze raz dzięki za pomoc !
Cytat:
a jak do tego podłączysz jakiś tani sub to nawet basem huknie
Za free mam do wykorzystania suba z Primery P12 jakiś Blaupunkt - ale muszę się zorientować czy wejdzie pod siedzenie i rozpracować podłączenie bo tam nie ma chincha tylko wtyczką na pinach idzie zasilanie i sygnałowy - ale to nie na teraz.
Na tą chwilę muszę ogarnąć logo startowe rovera. Z poziomu ekranu nie ma nigdzie tej opcji przewijałem i szukałem wszędzie - jedyna opcja znaleźć jak włączyć menu serwisowe (musi takie być).
Ewentualnie myślę nad odpaleniem explorera pod WinCE lub jakiegoś TotalComandera i spróbować podmienić bitmapkę, tylko jeszcze nie wiem jak się za to zabrać bo nigdy nie musiałem tego robić.
staniapl, jak wrzucałem do jakiejś starej navi na win CE automapę to trzeba było edytować plik autostartu, który z automatu odpalał seryjną navi.
nie można tego jakoś do kompa podłączyć przez usb? i tam dostać się do plików...
jeśli udało by się to podpiąc do kompa i zajrzeć w pliki jak do pamięci przenośnej to zostało by tylko odszukać odpowiedni folder z tapetami i albo dorzucić własna lub podmienić...
to jest radio i jego główną funkcją jest tuner FM, który jak piszesz jest do ...
Bo nie ma RDSu? przecież tu niektórzy chcą stacje zamiennik z takim radiem bez RDS i o ile pamiętam androidowe do rovera też jest pozbawione RDS i nikomu nie przeszkadza.
staniapl napisał/a:
Za free mam do wykorzystania suba z Primery P12 jakiś Blaupunkt - ale muszę się zorientować czy wejdzie pod siedzenie i rozpracować podłączenie bo tam nie ma chincha tylko wtyczką na pinach idzie zasilanie i sygnałowy
Nie pod siedzenie tylko przymocuj w bagażniku na środku tam gdzie jest fabryczna dziura do Harman Kardona i tylko otwór z maskownica w półce i będzie git.
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie pod siedzenie tylko przymocuj w bagażniku na środku tam gdzie jest fabryczna dziura do Harman Kardona i tylko otwór z maskownica w półce i będzie git.
Moim zdaniem lepiej wcisnąć sub w boczek bagażnika..
Zabieram się za to juz 3 rok... Harman mocno ogranicza przestrzeń a zabudowa boku częściowo zajmie przestrzeń pod wykladziną i uzyskamy regularne kształty przestrzeni ladunkowej
Radio FM
Tuner nie najwyższych lotów czasami potrafi zaszumieć, brak wsparcia RDS - wyświetla tylko częstotliwość stacji i to koniec.
Biorąc pod uwagę, że mieszkam na zadupiu to jest niedopuszczalne
Co ma twoje zadupie do lokalizacji nadajników? on mieszka na wschodzie czyli jeszcze większym zadupiu Polski i czasem mu zaszumi a maja tam grubo rzadziej nadajniki
[ Dodano: Wto Paź 11, 2016 10:42 ]
longer86 napisał/a:
Moim zdaniem lepiej wcisnąć sub w boczek bagażnika..
Co racja to racja. Tam też jest Ok
MG TF 160 srebrny pocisk
Radio FM
Biorąc pod uwagę, że mieszkam na zadupiu to jest niedopuszczalne
Nie mam z tym problemu, dla mnie radio FM jest odskocznią od tego czego słucham w aucie, potrafi zaszumieć przy telebimie jednym u mnie w mieście, na starym CD80 było to samo.
Z drugiej strony należy pamiętać, że te radio kosztuje ułamek kwoty GMS-a lub czegoś markowego.
longer86 napisał/a:
staniapl, jak wrzucałem do jakiejś starej navi na win CE automapę to trzeba było edytować plik autostartu, który z automatu odpalał seryjną navi.
nie można tego jakoś do kompa podłączyć przez usb? i tam dostać się do plików...
jeśli udało by się to podpiąc do kompa i zajrzeć w pliki jak do pamięci przenośnej to zostało by tylko odszukać odpowiedni folder z tapetami i albo dorzucić własna lub podmienić...
Obawiam się, że nic z tego (ale sprawdzę dla pewności) bo wejście USB w radiu traktowane jest jako 'host'
Czy posiada ktoś plik explorer.exe albo total comandera pod WinCE 5 gdybym odpalił explorera lub comandera zamiast programu nawigacji może dało by się dostać do plików.
staniapl plik explorer masz w swoim sprzęcie tylko musisz znać do niego ścieżkę, jak byś ją znał to ustaw tam gdzie do navi i powinien odpalić
MG TF 160 srebrny pocisk
Trzeba zrobić małą modyfikację (ja zrobiłem przejściówkę - koszt 5 zł). W r75 pin 2 i 3 jest podłączony do kierownicy, a radiu jest wyjście tylko z pinu 2 (5V). Pin 3 z wtyczki z samochodu trzeba podłączyć do uziemienia radia. Potem można zaprogramować w radiu przyciski z kierownicy i śmiga.
Tak nawiasem. Wie ktoś, czy te guziki do sterowania z kierownicy można jakoś odwrócić i wpasować w miejsce, gdzie powinny być guziki tempomatu (pomijając okablowanie)? Chciałbym zrobić sobie też guziki po prawej stronie kierownicy np. do mute, odbierania telefonu itp.
W radiu staniapl były dwa przewody o ile pamiętam i trzeba je było połączyć z tymi od kierownicy. W większość Chińskich radii trzeba jeden przewód kierownicy połączyć do radia a drugi do masy radia i po temacie. W niektórych trzeba zrobić dzielnik z rezystorów ale rzadko to się zdarza.
Wszystko powyższe dotyczy stacji z analogowym sterowaniem, jak jest cyfrowe po szynie to konieczny jest konwerter
MG TF 160 srebrny pocisk
Z kostki ISO bodajże różowy jeśli na niego podasz +12 V radio przełącza się na kamerkę "Czincza" wpinasz w odpowiednie gniazdo z tyłu radia.
Kamerka również potrzebuje zasilania.
Ja zrobiłem tak, że +12 v dla kamerki i dla radia (do tego różowego radia) pojawia się po wbiciu wstecznego.
Gdyby ktoś miał takie samo radio i ma problem z "uciekającą godziną" + 5godzin do czasu chińskiego mam plik z firmware który naprawia ten problem.
Witam. Posiadam to samo radio i u mnie występuje problem z ciągle zmieniającą się godziną. Czasami radio potrafi przywrócić sobie samo ustawienia do fabrycznych i na nowo trzeba wyszukiwać stacje. Mam także problem z kamerką cofania. Gdy radio jest wyłączone i wrzucę bieg wsteczny to jest Ok. Natomiast gdy radio jest włączone to przy wrzuceniu wstecznego obraz miga i w dodatku czarno-biały, gdy wyrzucę na luz i ponownie wsteczny już jest dobrze. Kolejny problem to taki, że kiedyś radio zaczęło ciszej grać no i po przywróceniu do ustawień fabrycznych zaczęło grać głośniej. Denerwujące jest też to, że jak jest cisza, np. nocna i chcąc posłuchać cichutko muzyki nie da się bo w skali od 1 do 40 jakie posiada radio na najniższym poziomie ''1" jest zdecydowanie za głośno (głośniki 4 Ohm).
Byłbym wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu owych problemów.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum