Wysłany: Sro Gru 04, 2019 17:29 [416]Brak iskry z kopułki
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1999
Witam, auto zgasło podczas jazdy i już nie odpadło, sprawdziłem iskrę na świecy - brak, później sprawdziłem iskrę na głównym WN, tym co dochodzi do kopułki - iskra jest (chodź wydaje mi się ze trochę słaba), wymieniłem palec i kopułkę ale nadal na przewodach do świec nie mam iskry, na żadnym z nich...
_________________ ...nie ma mnie, będe wczoraj...
Zanim do mnie napiszesz skontaktuj się z moim lekarzem.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 04, 2019 17:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Miałem ostatnio dokładnie to samo i winny okazał się palec. Iskra na głównym przewodzie zapłonowym zawsze będzie słaba, bo rozładowuje się ciągle - u mnie w dzień była prawie niewidoczna. Wymieniłeś palec na nowy? Może nowy już jest wadliwy?
Jeśli to na pewno nie palec, ani kopułka to cewka, zasilanie cewki (może się kabel naderwał/zaśniedział), albo czujnik położenia wału korbowego.
Czujnik jest od tyłu silnika na łączeniu ze skrzynią biegów. Jedna śrubka 7 mm i wychodzi. Jak masz multimetr to są filmy na YT jak sprawdzić czy jest sprawny. Aczkolwiek jakby padł to nie byłoby napięcia na cewce wcale.
Palec i kopułka nowa, zepsuta cewka może dawac iskrę na świece z głównego kabla ? Ale dalej już jej nie rzucać poza kopułkę ? I drugie pytanie czy czujnik halla może robić właśnie takie jaja z iskra ?
_________________ ...nie ma mnie, będe wczoraj...
Zanim do mnie napiszesz skontaktuj się z moim lekarzem.
Z cewką mogą się cuda dziać, ale nawet byle jaka iskra musi się przenosić na świece przy sprawnym palcu i kopułce. Niestety bez podmiany cewki nic się nie udowodni.
Czujnik położenia wału jest właśnie czujnikiem Halla (czujniki ABS np też) i jak nie działa to nie ma iksry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum