Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2004 Posty: 163 Skąd: Nowy Sącż
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 00:44 [R600] Zaświeca się check
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Najczęściej na 5 tym biegu w przedziale obrotów 2100-2300 i predkości około 110km/h zaswieca sie check i auto bardzo słabo przyspiesza, gdy odejme gazu i dodam ponowie, check gaśnie i autko zasuwa jak tralala, zgasnie tylko jeżeli odejme noge z gazu na pozostałych biegach też się zaświeca, ale rzadziej i tylko w tym zakresie obrotów. Byłem w 3 serwisach z komputerem Bosch kts-500 w dwóch sie nie połączył, a w jednym nawet nie podpinali bo juz temat przerabiali i go nie widzi. Poradźcie coś.
_________________ MG TF 160 z 2004r.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Sty 02, 2011 16:35, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 00:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 11:47
Dzięki za wszystkie porady i sugestie, dzisiaj jedziemy na jeszcze jeden komputer nie bosch KTS, firma na L, a jak nie pomoże to robimy domowym niezawodnym , jeszcze raz dzieki.
Ja tylko podpowiem, że miałem podobnie w R 400, z tą różnicą, że nie było problemów z przyspieszaniem. Okazało się, że trzeba było wymienić filtr paliwa. Ale zakładam, że jako użytkownik tego forum, dbasz w odpowiedni sposób o takie rzeczy
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 13:41
emes napisał/a:
Ja tylko podpowiem, że miałem podobnie w R 400, z tą różnicą, że nie było problemów z przyspieszaniem. Okazało się, że trzeba było wymienić filtr paliwa. Ale zakładam, że jako użytkownik tego forum, dbasz w odpowiedni sposób o takie rzeczy
filter jest nówka, moim zdaniem to bedzie jakiś problem z czujnikiem połozenia pedału gazu, ale nie wiem gdzie sie on znajduje?
Podejrzewam, że gdzieś w okolicach peadłu gazu. Oglądałem ostatnio R620SDi i nie widziałem pod maską owego czujnika Więc tak sobie myslę ze będzie gdzieś wewnątrz auta.
Na KTSie mozna odczytać % położenie pedału gazu. U mnie max to były 94%.
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 13:55
Jeżeli check tylko mruga to najprawdopodobniej jest to albo przerwa w obwodzie albo uszkodzenie czujnika. Nie jechałbym na razie na kompa tylko wziął kawałek drucika zwarł piny i odczytał błędy. Może się okazać, że to błahostka w postaci uwalonego styku. Komp to pewnie z 60zł. Lepiej sam odczytaj błędy i napisz co wyszło. Na pewno ktoś coś na to poradzi, a jeżeli nie to wtedy do mechanika.
Pomógł: 317 razy Dołączył: 02 Kwi 2007 Posty: 2766 Skąd: NOWE MIASTO N/W wlkp
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 15:41
bosniak napisał/a:
Dzięki za wszystkie porady i sugestie, dzisiaj jedziemy na jeszcze jeden komputer nie bosch KTS, firma na L, a jak nie pomoże to robimy domowym niezawodnym , jeszcze raz dzieki.
launch podobne badziewie jak kts . zrób tak jak radzi rada starszych kabelek i mrugaj
_________________ SERWIS ROVER MG TESTER MG ROVER T4 TEL:
0504045682 Z BRAKU CZASU RZADKO JESTEM NA FORUM , NAJLEPIEJ DZWONIĆ PO 18
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 15:50
Tak jak przypuszczałem, przerwa w obwodzie lub czujnik.
Cewka czasu wtrysku paliwa Przerwa w obwodzie, brak zasilania, uszkodzenieECM
Najpierw sprawdziłbym przewody na silniku, te idące po obudowie paska i pod pokrywą po lewej stronie patrząc od przodu. Obejrzeć izolację od kostek do pompy i ewentualnie zdjąć i znaleźć usterkę. Jeżeli są w porządku no to pewnie coś z cewką, ale wiele przypadków wskazuje właśnie na niedomaganie przewodów (stopienie izolacji i takie tam).
Wysłany: Czw Maj 10, 2007 15:57
Sama cewka znajduje się w pompie. Ale stawiam flachę , że chodzi o przewody lub wtyczki - przejrzyj dokładnie (nawet bardzo dokładnie) od pierwszych kostek przed obudową silnika do pompy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum