Wysłany: Nie Cze 22, 2008 21:45 [ R 25 iDT] Zwarcie . Gdzie tego szukać ?
Witam. Podzczas jazdy poczułem spaleniznę w aucie, zaraz potem włączając kierunkowskaz w LEWO spalił się bezpiecznik 10tka ( pierwszy w lewym dolnym rogu tablicy z bezpiecznikami) zgasło wszystko na desce rozdzielczej.
Sprawdziłem wiązkę kabli w tylnej klapie i była oczywiście do reparacji. Po naprawie zamknąłem pilotem auto i ... już nie mogłem otworzyć bo okazało sie że, spalił sie bezpiecznik 15tka pod maską od alarmu.
Jeszcze raz sprawdziłem kable w klapie tylnej i już z alarmem jest OK.
TYKLO ciągle włączając kierunkowskaz w LEWO przepala sie ta 10tka pod kierownicą i czuć jest spaleniznę pod maską w okolicy wiązek kabli pod ABS-em.
Sprawdziłem wszystkie światła odłączając je i dalej to samo.
Co to może być?
No i jeszcze dodam że, kierunkowskaz w prawo działa poprawnie ale włączając AWARYJNE bezpiecznik się przepala.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 22, 2008 21:45 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam. Skoro wywala bezpiecznik 10A to musi być zwarcie całkowite. Przyczyny szukaj w wiązce kabli idącej przez klapę bagażnika, a następnie pozostałych. Możesz wyjąć żarówki, odłączyć aku i omomierzem sprawdzić opór miedzy biegunami w gniazdach na żarówki. Tam gdzie niższy opór jest zwarcie.
[ Dodano: Nie Cze 22, 2008 23:03 ]
A skoro Ci się zjarał ten bezpiecznik to może warto zajrzeć do tej wiązki jeszcze raz?
To już nie na moje siły. Nie mam sprzętu do sprawdzania oporu. Jutro musi to sprawdzić fachowiec.
Niepokoi mnie silny zapach spalenizny pod maską zaraz po użycu kierunkowskazu w lewo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum