Wysłany: Nie Cze 29, 2008 17:52 [R420] Zgrzyt na 3 biegu
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam
Mam skrzynie, gdzie przed wrzoceniem 3 czuc lekki zgrzyt bieg sie wrzuca normalnie ale ten zgrzyt jest dosc uciazliwy no i nie wiem czy przez niego nie psuje sie skrzynia albo sprzeglo ...
zgrzytu nie ma, gdy silnik jest zimny (no i skrzynia zapewne tez) podejzewam, ze chodzi o oliwe moze jej brak ? albo co innego bo na zimnym olej jest gesty moze ma to jakis zwiazek albo plote glupoty, jeszcze nie sprawdzalem stanu poziomu oliwy w skrzyni (nawet nie wiem jak to zrobic)
pomozcie, moze ktos spotkal sie z tego typu usterka, jeszcze tak myslalem, ze moze to przez synchronizatory ?
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 18, 2011 00:10, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 17:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 11 razy Dołączył: 21 Lut 2006 Posty: 204 Skąd: 33- 300 Nowy Sącz
Wysłany: Nie Cze 29, 2008 20:32
Najpierw sprawdź stan oleju w skrzyni, to proste. Musisz podnieść auto i przy skrzyni z boku będzie śruba (tzw. korek), jeżeli przy odkręcaniu zacznie lać olej to jest dobrze jeżeli wykręcisz całkiem i nic to znaczy że go nie ma lub jest duży ubytek. Najlepiej wymień mimo wszystko polecam Elfa. Nie jest drogi i bardzo dobry około 16- 17zł za 0,5L a wchodzi około 2L. To co opisujesz to wskazuje na jak wspomniałem olej lub masz wodzik na 3 biegu wyrobiony. Podobnie miałem w zimie. Olej był ok ale drugi i czwarty bieg wchodził z oporem i takim dziwnym zgrzytem. Po jakimś czasie uspokoiło sie i było ok. Ale czarnego scenariusza nie chcesz znać. Pozdrawiam.
Pomógł: 27 razy Dołączył: 28 Maj 2008 Posty: 372 Skąd: z gór
Wysłany: Sro Lip 09, 2008 20:50
Powiedz mi też jak ten mechanik srawdził ten olej-powąchał?spróbowal jezykiem?dotknął paluchem ?jak stwierdził że jest dobry i kiedy był wymieniany ?..........
Wymień olej na nowy i zaobserwuj co sie dzieje-jak sie poprawi to wybulisz ze 40 pln (2 litry oleju+wymiana),a jak nie to bedziesz sie martwił dalej-bo za 50 pln to skrzyni nie wyciągniesz,ani tym bardziej nie naprawisz.....a dopiero po rozebraniu okaże sie co tam za czort siedzi....(zużyty synchron,wytarta przesuwka,luz na łozyskach,zużyte zeby....)
pozdrawiam
Wysłany: Pon Lip 14, 2008 08:33 Re: [420 Si Lux] zgrzyt na 3 biegu
chrupol napisał/a:
Witam
Mam skrzynie, gdzie przed wrzoceniem 3 czuc lekki zgrzyt bieg sie wrzuca normalnie ale ten zgrzyt jest dosc uciazliwy no i nie wiem czy przez niego nie psuje sie skrzynia albo sprzeglo ...
zgrzytu nie ma, gdy silnik jest zimny (no i skrzynia zapewne tez) podejzewam, ze chodzi o oliwe moze jej brak ? albo co innego bo na zimnym olej jest gesty moze ma to jakis zwiazek albo plote glupoty, jeszcze nie sprawdzalem stanu poziomu oliwy w skrzyni (nawet nie wiem jak to zrobic)
pomozcie, moze ktos spotkal sie z tego typu usterka, jeszcze tak myslalem, ze moze to przez synchronizatory ?
Jeśli zgrzyta tylko przy włączaniu III biegu, a na innych nie zgrzyta (prócz wstecznego, bo ten nie jest synchronizowany) - to znaczy, że nie działa jak należy synchronizator tego biegu.
Albo jego sprężyna siadła, pękła, albo pierścień ślizgowy synchronizatora zużyty.
Bez wyciągnięcia skrzyni i oglądnięcia tego gałami nie da rady tego stwierdzić.
I tak masz lepiej, bo ja w swoim Polonezie, żeby wyciągnąć skrzynię biegów, to muszę się pięknie namęczyć.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum