Wysłany: Czw Mar 24, 2011 15:50 [R200] swap z 8V na 16V - proszona dość pilna pomoc
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 8v Rok produkcji: 1998
witam, jak niektórzy wiedzą, zabrałem się za zmianę 8V na 16V no i kupiłem właściwe elementy itp ale niestety właśnie była zdjęta głowica itp no i okazuje się, że blok silnika pęknięty i wchodzi w grę tylko SWAP
Umówiłem się z sprzedawcą, że w sobotę podjadę odebrać silnik kompletny z osprzętem czyli kolektory, rozrząd itp i tutaj prośba - co ma się znajdować w tym silniku i na co zwracać uwagę, czy on nie jest wadliwy
O kurka gruba sprawa to suabo strasznie Widze że leje z pod pokrywy wałków ale to da się opanować, generalnie sprawdź tylko czy HGFa objawów nie ma, na chłodnym silniku odkręć korek zbiorniczka i niech ktoś tak do 4 tys. przegazuje i zobacz czy nie puszcza powietrza "nie bulgocze" w zbiorniczku.
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 16:02 ]
no i rozrząd kiedy był zmieniany przy okazji niech sprawdzi stan paska rozrządu bo jak stał troche i popękał to też do wymiany
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
więc pewnie Cie ładnie podliczą, jak jeździłem po sklepach i pytałem o koszta tych uszczelek wszystkich z zestawu allegro za 300zł to w sklepach 550 zł minimum
nie, bo warsztat pracuje tylko na swoich więc to oni by kupowali
Aha.
Ciężka sprawa, żeby nie było tak, że założą, a później HGF cię znowu łapnie. No nie wiem. Ja jak bym robił to już bym robił wszystka na cacy.
A potem się cieszył z większej mocy.
bonus89, u nich 450 na szczęście tylko nie wiem czy to robić czy niech auto ruszy, poczekać miesiąc, zobaczę czy się nic nie psuje i to wymienić u kogoś innego, gdzie będę mógł sobie dac swoje uszczelki i taniej wyjdzie czy jak już oni swapują to niech i oni zrobią uszczelkę - sam nie wiem
PS. pomógł będę rozdawał co jakiś czas więc nie ma nerwów
leszczu19901, tylko żeby się nie okazało jak zacznie zmieniać uszczelke że będzie jak u mnie. Tzn, że zawory do roboty albo gniazda, i wtedy nagle koszty rosną jeszcze o spore sumy Tyle że ja to robiłem na życzenie, większe zawory itp
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 16:53 ] memphisto, ja na Twoim miejscu bym narazie zeswapował i polatał troszke obadał czy nie ma HGFa a jak wpadnie jakaś gotówka albo wypadnie HGF to dopiero zrobił głowice na cacy i uszczelke. Z tym myśle nie ma presji polatasz troche i obadasz jak motor
Nie katuj go narazie po swapie mocno, bo jak stał troche to też musi popracować, obchodź się jak z jajkiem a jak będziesz miał kase to zrobisz reszte jeśli będzie potrzeba. Z głową jak będziesz jeździł to nie powinno się nic dziać myśle. HGF nigdy nie pojawia się bez przyczyny
Jeśli tutaj wyskoczy to może być przyczyną to że leżał troche. Według mnie sam nie wyskakuje
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 17:03 ]
memphisto napisał/a:
bonus89 napisał/a:
Nie katuj go narazie po swapie mocno
nie katuj tzn ile? 4.5k może być? czy to już katowanie? przecież jajko zniosę jak będę jeździł 16V 3.000 max
a ogólnie ile tak na spokojnie jeździć? 200km? 500 ?
Na początek to nie dawaj mu tak w gaźnik bo stał troche, spokojnie go wkręcaj i tydzień tak pośmigaj lajtowo jak będzie oki wszystko to potem możesz szaleć, tylko zawsze na ciepłym i nie chodzi tu o poziom wskazówki od temperatury cieczy tylko musi być dobrze ciepły silnik
w sobotę jadę po silnik z przewozem 1200 wyniesie mnie
1200 silnik + 200 kable WN + pasek rozrządu pewno 100 + olej 200 + chłodnica 100 + 100 na ewentualne extra wydatki
to części mam 1900 PLN a robocizna póki co to 600 PLN więc 2.500 nie moje : (
z tego starego silnika mam coś chcieć? coś może dac się sprzedać ?
[ Dodano: Czw Mar 24, 2011 17:13 ]
aha i jeszcze jedno pytanie mam, bo mechanikowi o tym nie wspomniałem.
Jak będą mi ten silnik wymieniać, to w związku z tym, że jest zmiana kolektora i ssaka i wtrysków, to oni mają więcej roboty? doliczą mi coś za to? czy aby wymienić sinik, to i tak trzeba to zdemontować?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum