Wysłany: Nie Sie 17, 2008 15:41 [R75] Filtr przeciwpyłkowy
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2001
Oto kolejna porcja pytań: Gdzie w R75 umieszczono filtr przeciwpyłkowy i jak się do niego "dobrać" ?
_________________ Dobromir
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Nie Gru 12, 2010 16:32, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 15:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
blazi [Usunięty]
Wysłany: Nie Sie 17, 2008 15:53
Filterek jest po stronie pasażera w komorze silnika, między silnikiem a kabiną. Najlepiej zdjąć wycieraczki, plastikową obudowę podszybia i juz masz prawie filterek na wierzchu. dostanie się tam zajmie ci ok 15-20 min.
Nie trzeba zdejmowac wycieraczek.Otwierasz klapke w podszybiu od strony pasazera,okrecasz plastikowe wkrety,zdejmujesz ta pozioma uszczelke w poprzek auta i Twoim ocza po delikatnym namowieniu plastiku do wspolpracy ukazuje sie pionowo umieszczony filtr.Jest on praktycznie przy komputerze i ja demontowalem kompa zeby wlozyc filtr na miejsce.Calosc zajela do 4 min.Juz to gdzies opisywalem na forum
_________________ Koła wystarczą 4...cylindrów musi być 5
Zawsze od tego zaczynam. Co najmniej 80 % interesujących mnie rzeczy znalazłem bez zadawania nowego pytania. Możliwe, że są tu już odpowiedzi na wszystkie możliwe pytania, a jedynie ja źle szukam...?
Pomógł: 54 razy Dołączył: 22 Maj 2008 Posty: 957 Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 19:47
A ja zdjąłem wycieraczki,powyciągałem te owalne zatrzaski,uszczelkę i komputer.Może inni robią to inaczej,ale podejdź do tego poważnie i intuicyjnie.Warto to zrobić,bo filtr-ważna rzecz,a poza tym lepiej poznasz swoje auto.
Witam. Uwazaj aby kupić filtr z plastikową ramką bo niektóre te tanie jej nie mają, Bez ramki są do niczego luźno wchodzą i wypadają bo nie ma zatrzasków. Pozdro
No i uwazaj, przy montazu ten komputer sie ciezko montuje na swoim miejscu
U mnie tak skutecznie, ze do konca nie wiadomo czy uderzeniem reka w kant szyby nie doprowadzlilem do jej pekniecia
No ale nic... tak jak koledzy pisza, zwlaszcza Zukowaty - musisz zrobic
Brt tez dobrze pisze... sprawdz kanaly czy sie nie stoi woda. Czasami zdarza sie, ze komputer stoi "po pas" w wodzie
Pozdrawiam,
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Ja właśnie popełniłem taki błąd. Szukałem na Allegro filtra przeciwpyłkowego. Nie chciałem pakować dużych pieniędzy w filtr, więc wybrałem tańszy. Miałem świadomość, że nie kupuję oryginału, a jedynie substytut, ale do głowy mi nie przyszło, że w ogóle występują takie bez plastikowej ramki. Zdjęcie przedmiotu było, ale wraz z opakowaniem, więc nie było widać wszystkich szczegółów, zaś opis towaru to pomijał. Dopiero gdy rozpakowałem dostarczony towar, moim oczom ukazał się zaskakujący i zarazem smutny widok. W tym momencie już wiedziałem, że będą kłopoty. Po wymianie chwilę się trzymał na miejscu, a teraz się zdeformował, kształt się utrwalił i wypada. Szukam więc jakiegoś prowizorycznego rozwiązania, żeby temu zapobiec. W filtrze z ramką oprócz tego, że zatrzaski utrzymują filtr na miejscu, to ramka sprawia, że się nie odkształca i doskonale przylega do wszystkich krawędzi, powodując szczelność układu. A ten? Żeby go wcisnąć, już na wstępie trzeba go lekko zdeformować. Potem jest już tylko gorzej. Nawet jeśli nie wypada, to i tak przy krawędziach powstaje nieszczelność, mimo gąbkowej uszczelki na całym obwodzie.
Domyślam się, że ten filtr jest z ramką? Przy następnej wymianie ramka będzie pierwszą rzeczą, na którą zwrócę uwagę. Żadnej "lipy" za 40 PLN.
Szkoda, że człowiek musi uczyć się na błędach. Choć z drugiej strony - jak głosi dewiza Zukowatego - trzeba je wszystkie popełnić, żeby móc zostać ekspertem To świetna maksyma
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum