Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 17:28 Jakie BUTy na zime, na lato w miasto i w góry
Mam dość kozaczków, kożuszków itp. Zmęczyło mnie wieczne suszenie skarpet i grzania stóp po zimowym spacerze.
Mam zamiar zakupić buciki przeznaczone do extremalnych warunków i wygód.
U mnie w mieście trudno o jakiś sklep z takim obuwiem a jak już coś jest to wybór jest tragiczny w porównaniu z cenówką dodatkowo nie mam zielonego pojęcia w jakich kryteriach poruszać się przy wyborze takich butów.
Na forum jest tyle ludzi, że na pewno znajdzie się paru którzy orientują się w temacie, tych nie zorientowanych też zapraszam do dyskusji
Znalazłem w necie coś takiego co mi się spodobało:
teraz tak: o co chodzi z tą membraną i co to za podeszwa "Vibram" ?
gore-tex znam tylko z nazwy i doczytałem, że zapobiega nie przemakaniu i oddychaniu - dla mnie super. No właśnie ale znalazłem gdzieś na jakiejś stronie opinie, goretex w butach latem to wielkie nieporozumienie, że czujesz się jak byś miał nogę w worku foliowym itp..
W tych pierwszych butach jest membrana "Event" zakładam, że to jakiś odpowiednik goretexu, bo nie znalazłem nigdzie opisu tej membrany. Weź tu człowieku coś wybierz
But ma być na wiele sezonów, jak i na miejskie warunki tak i w góry, latem i zimą (co prawda od czasu do czasu, ale się zdarza).
Macie jakieś rady, sugestie lub propozycje, w jakich markach przebierać co powinien but posiadać
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
SPAMU¦
Wysłany: Czw Wrz 18, 2008 17:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Są dość sztywne i trzeba się przyzwyczaić do prowadzenia auta w nich, ale ja je lubię.
Co do Twoich pytań - membrana jast jak dla mnie ok - pozwala na odprowadzanie wody ze środka i nie wpuszcza spowrotem - w moich Scarpa'ch Gore-Tex się sprawdza.
Vibram to chyba najbardziej renomowana firma robiąca podeszwy do butów trekking'owych: http://www.vibram.com/ - trzeba dokałdnie poczytać, bo podeszw jest kilkanaście rodzajów - różnią się twardością, głębokością i kształtem bieżnika, a w przypadku butów do ambitniejszej turystyki mają nawet zaczepy do raków lub nart tour'owych.
Raichle to znana firma, do tego Vibram i GoreTex, a nie jakaś "home made" membrana.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Wydaje mi się, że te trzecie będą najlepsze. Zupełnie niskie nie mogą być, bo w góry to kostka usztywniona musi być, również na zimę te niskie raczej średnio się nadają
Tylko, że niestety do prowadzenia auta to one się średnio nadają
Tylko, że niestety do prowadzenia auta to one się średnio nadają
Kwestia przyzwyczajenia się - "kozaczków, kożuszków itp." też nie sprzyjają prowadzeniu samochodu.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dr.Martens i żadne inne- trochę ciężkie ale wygodne, nogi się w nich nie pocą i przede wszystkim trwałe. w moich chodzę siódmy rok i poza zdartym bieżnikiem nic się z nimi nie dzieje. nie przemakają, skóra nie pęka.kupując je dostałem na nich 3 lata gwarancji.(kupowałem je w UK).myślę że w polsce też dają taką gwarancję. pozdrawiam
maciej, to czemu faceci twierdzą, że auta nie da się prowadzić w szpilkach lub klapkach
Ale ja tak nie twierdzę - moja przyjaciółka dość niewielkiego wzrostu prawie całe życie chodzi na mniejszym lub większym obcasie, nie zmienia butów do prowadzenia i jeździ przy tym bardzo fajnie (zresztą jest to chyba najbardziej zapalona motoryzacyjnie dziewczyna jaką znam - nawet jakiś czas pracowała jako sprzedawca Toyoty i nieźle jej szło ).
magneto napisał/a:
nogi się w nich nie pocą
Z tym się nie zgodzę, choć sam jestem fanem starych Martensów...
magneto napisał/a:
przede wszystkim trwałe. w moich chodzę siódmy rok i poza zdartym bieżnikiem nic się z nimi nie dzieje.
To następnymi się zawiedziesz - jak moje pierwsze się rozpadły (chyba po 6 latach, a ja bardzo, bardzo szybko niszczę buty), to kupiłem następne i wytrzymały może 2 lata, to samo moja siostra - bo jakieś 5 lat temu przenieśli produkcję na Taiwan i to już nie to samo.
To tak jak Mercedesami - "Okular" to nie "Beczka" - miliona kilometrów nie przejedzie, choćby się nadął.
w zeszłym roku słyszałem co nieco o chińskich martensach ale bardzo nie mogłem w to uwierzyć by taka firma przeniosła się na wschód, jednak po Twoich doświadczeniach widzę że to jednak prawda MACIEJ dzięki za informację -teraz wiem żeby chińskich martensów nie kupować.w starych jeszcze ze dwa lata pochodzę a w międzyczasie poszukam czegoś niechińskiego. pozdrawiam
wielkie dzięki wszystkim szczególnie Maciejowi za jakieś rozjaśnienie mi tematu. Doszedłem do wniosku, że jednak będzie coś z Gore, chociaż doszukałem się notki o membranie Event >TU< (niby nowinki ale nie wiem co myśleć). Co do podeszw Vibram, nie znalazłem opisu rodzaju modeli z podziałem na miekkość_twardość. Podeszwe już sobie odpuszczę jaka się trafi to będzie. Generalnie wiem czego chcę, teraz górę bierze cena, funkcjonalność i estetyka buta (dokładnie wedłuk takiej kolejności). Jeszcze nie mam kaski ale Szukam
teraz te mi wpadły w oko http://www.turysta-pl.net...pis&k=35&id=280
[ Dodano: Wto Wrz 30, 2008 01:35 ]
poszukiwania trwają, ostatnio, a właściwie to przedwczoraj, zwiedziłem sklepy we wrocławiu na bielanach, przymierzałem fajne buciki firmy merrell, niestety jest koniec miesiąca i $$ nula
znalazłem stronkę tejże firmy, każdy bucik posiada podeszwę "Vibram", jak ktoś chce dowiedzieć się więcej o tych podzeszwach PO POLSKU to na tej stronie http://www.merrell.pl/ klikając: Produkty->TECHNOLOGIE->Obuwie->Zastrzeżone Technologie->Innowacyjne wzory podeszw
a przymierzałem takie czarne, fajnie "siedziały na nodze", nic nie gniotło, idealnie dopasowane tyle tylko, że raczej nie na zimę, ale na pozostałe sezony jak najbardziej http://www.8a.pl/index.ph...podkat=&subkat=
_________________ NIE POTRAFISZ PRZECZYTAĆ TEGO TEKSTU, WCIŚNIJ Ctrl +
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum