Wysłany: Sob Lis 22, 2008 00:25 [Freelander] Nie jeżdził półtora roku i stracił kompresję
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 1999
Kupiłem freelandera [1.8 1999] po półtorarocznym postoju zapalił za pierwszym razem. Pochodził z 15min i w drogę, przejechałem 160km i rano nie chciał zapalić. Zmierzyłem kompresje na 1/4 ok ośmiu na 2/3 ok sześciu myślę, że pierścionki się podwiesiły. Czy zna ktoś sposób na ich odblokowanie - zalanie cylindrów jakimś płynem lub coś takiego. I jeszcze taka akcja podczas drogi zapaliły mi sie kontrolki [!], [TRC] i samochodzik pod skosem z [!]. Co to oznacza jakiś czujnik?
[Land Rover FreeLander]
[1.8 16v]
[1999 rok]
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Gru 18, 2010 18:58, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 22, 2008 00:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Na odmaczanie pierścieni (o ile jest pewność, że się podwiesiły) nadaje się wszystko, co popuści nagar, który je zakleszczył.
Starzy samochodziarze lali terpentynę.
Ale wg mnie, jeśli silnik miał dobry olej, zmmieniany i nie ma przebiegu 1 mln km, to takie coś jest raczej niemożliwe. No, chyba że silnik stał półtora roku, bo przestał działać od przegrzania. To już inna para kaloszy.
_________________ Człowiek pochodzi od małpy. W czerwonym.
jesli chodzi o nieodpalenie to moze to być wina czujnika na wale lub walku rozrządu...pozatym jesli kompresja spada ponizej 9 to nikłe sa szanse ze odpali.
Co do kontrolek...podpięcie pod komputer i wykasowanie błędów powinno załatwić sprawe.
Sprawdz czyjniki ABS,Ten system "kontroli zjazdu" czy jak sie to tam nazywa sprzegniety jest z ABS-em.Zmien olej najlepiej zrob plukanke,mielem podobna sytuacje z utrata kompresji na trzech cylindrach,ale u mnie powiesily sie popychacze i zostawily lekko nie domkniete zawory.Powodem byl niewlasciwy olej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum