Wysłany: Pon Lis 09, 2009 07:30 [R620] Szalejący wskaźnik temperatury
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Mam problem ze wskażnikiem temperatury.
Czasami działa dobrze a czasami zaraz po włączeniu wskazówka wychylona jest na maxa.
Wskazówka reguje na dodanie gazu i wychyla sie a jak zwalniam to opada a czasem odwrotnie, po prostu lata jak chce, i nie są to ruchy płynne tylko strasznie chaotyczne i szybkie. Kolega powiedział ze mogę sobie sprawdzić styki na czujniku temperatury, napiszcie wiec gdzie wogole tego szukać. a moze macie inne pomysły? Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lut 07, 2011 20:47, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 07:30 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 248 razy Dołączył: 18 Cze 2009 Posty: 1651 Skąd: Maciejowa, Nowy Sącz
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 08:29
figaro napisał/a:
Kolega powiedział ze mogę sobie sprawdzić styki na czujniku temperatury
czujnik jest wkręcony w aluminiowy trójnik po lewej str silnika (czujniki są tam 2, Ciebie interesuje ten z jednym kabelkiem) i jak Kolega radził do sprawdzenia wtyczka i kabelek - jak nie łączy to wskaźnik może wariować
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 10:20
sTERYD chyba nie od wskaźnika temp - ten jest na kolanku (trójniku) przy silniku dochodzącym do górnego przewodu chłodnicy zaraz nad alternatorem - ta lewa strona to patrząc na silnik a nie z kabiny
w rave oznaczony jako coolant thermistor
sTERYD chyba nie od wskaźnika temp - ten jest na kolanku (trójniku) przy silniku dochodzącym do górnego przewodu chłodnicy zaraz nad alternatorem - ta lewa strona to patrząc na silnik a nie z kabiny
w rave oznaczony jako coolant thermistor
yyyy co?
W r620 sdi Dwa czujniki sa na chłodnicy jeden na pojedynczej wtyczce a drugi na podwójnej patrząc na silnik od przodu po lewej stronie ....
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 11:52
W r600 diesel w chłodnicy są owszem dwa czujniki, ale służą do uruchomienia wentylatorów (włączniki termiczne). Czujniki temperatury płynu znajdują się we wspomnianym kolanku (kolektorze), jeden jest dwupinowy (nr 9 na pierwszym rysunku) i podaje temperaturę do komputera, drugi jest jednopinowy (nr 6 na drugim rysunku) i podaje temperaturę do wskaźnika na desce.
dwa czujniki w chłodnicy jeden od wentylatora drugi od temp
wymieniałem obydwa poprawy żadnej wskazówka nadal leżała... przejrzałem wszystkie kable idące do nich, wszystkie były ok...
Dopiero thef, pokazał co trzeba wymienić
Wymieniałem czujnik(nr 6 na drugim rysunku) Jak Polecił thef, Wsiadam do auta na jazde probną i MMMmmm Wskaźnik pokazuje temp Wkoncu
A Wczesniej wymieniłem termostat potem jeden czujnik w chłodnicy następnie drugi i nic
Dzięki thef,
hehe Zwykła wskazówka na desce a tyle Radości daje
Pozdrawiam :D
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Lis 09, 2009 14:00
Nie ma sprawy. Wydaje mi się, że już to kilka razy opisywałem, w sensie od czego są czujniki na kolanku, a od czego w chłodnicy, pewnie wyników przy szukaniu jest tyle, że ciężko się dokopać. Ważne, że już działa jak należy .
Wysłany: Sro Lis 11, 2009 15:04
jak patrzysz na silnik stojąc przodem do samochodu po lewej stronie silnika przy osłonie paska rozrządu masz kolano z podłaczeniem górnego węża chłodnicy - na nim są 2 czujniki - ten z 1 kabelkiem jest do wskaźnika
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum