Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1994
Witam. Szukałem na forum ale nic nie znalazłem (może wpisywałem złe hasła). Interesuje mnie sprawa podnoszenia szyby kierowcy (niby AUTO). Wczoraj byłem na wiosce u rodziny i jeździłem jak idiota między domkami i co chwilkę musiałem opuszczać szybę(rozmowy z wujkami, kuzynami itd). O ile odpada ona sama po wciśnięciu przycisku to nie chce się ona tak podnosić tylko muszę trzymać przycisk aż się nie podniesie jak reszta pasażerów. Tak ma być? Czy w moim Jovejku się coś zepsuło?? U kolegi w mietku jak wciska aby szła do góry to sama idzie dlatego mnie takie coś zastanawia. To w końcu auto czy pół auto tylko na opuszczanie szyby? Jak to ma być ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 11, 2011 19:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A jak jest w 400, 45, 25, 75 Może da się coś zrobić tak aby to szło w górę samo. Najlepiej we wszystkich szybach ale chociaż żeby u kierowcy samo opadało i się podnosiło. Przeca to lipa jakaś. To wolałbym na odwrót aby mi apadała na przycisk a podnosiła się auto. Porażka, sąsiad w roz...ej reni 21 ma szyby auto góra/dół a w takim fajnym autku tego niema? Musi się to dać jakoś zrobić. Na forum nie raz widziałem różne dziwne projekty z podświetleniem zegarów albo zasiegiem pilota to może ktoś wymyślił coś na te szyby??
różne dziwne projekty z podświetleniem zegarów albo zasiegiem pilota to może ktoś wymyślił coś na te szyby??
Kolego to jest zbyt skomplikowana sprawa. Potrzeba by było ciągnąc dodatkowe wiązki do sterowania podnośnikiem szyb. W takim np. vw do samego panelu szyb idzie coś kolo 21 przewodów.
Nic takiego nie trzeba;) Wystarczy w zasadzie jakiś włącznik nadprądowy i pewnie kawałek elektroniki, jeśli się chce dopasować to do istniejącego przełącznika (coś co wykryje, ze chcemy jechac szybą automatycznie). Mam w planach dorobić takie coś od prawie roku, ale nie moge nigdy znaleźć czasu i się za to zabrać. Jak tylko zrobię, to obiecuję się podzielić instrukcją i kawałkiem schematu
Mam w planach dorobić takie coś od prawie roku, ale nie moge nigdy znaleźć czasu i się za to zabrać. Jak tylko zrobię, to obiecuję się podzielić instrukcją i kawałkiem schematu
Życzę powodzenia i nie zapomnij napisać o tym na forum. Na pewno sporo osób będzie tym zainteresowana. Ja również.
karolj napisał/a:
Wystarczy w zasadzie jakiś włącznik nadprądowy i pewnie kawałek elektroniki, jeśli się chce dopasować to do istniejącego przełącznika
plus do tego co najmniej ze 3 dodatkowe przewody do przeciągnięcia przez drzwi.
Jak chcesz wysterować automat do podnoszenia? potrzeba by było zastosować jakiś inny przełącznik 4-pozycyjny.
Mi się wydaje, że to nie takie proste.
Przedstaw swój projekt to może wspólnymi siłami do czegoś dojdziemy....
Wydaje mi sie, ze nie potrzeba nic ciagac, bo to nie jest sterowane elektronicznie. Poprostu w mechanizmie jest taka zapadka. Zauwaz, ze jak wcisniesz auto w dol i szyba sie opusci to mechanizm cyknie.
Wydaje mi sie, ze nie mozliwym bedzie zrobienie tego w druga strone.
W accordach 4 gen mozna bylo ustawic auto do gory, ale watpie, zeby komus udalo sie przelozyc to do Rovera 600 tudziez accorda 5gen
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Nic nie trzeba przeciągać, nic nie trzeba zamieniać Już sobie jakoś to przemyślałem, brakuje tylko czasu żeby usiąść przy tym na tyłku i wdrożyć w życie.
Planuję mierzyć przeciążenie kontaktronami, dorzucę do tego jakiś mikrokontrolerek dla regulacji czasów przytrzymania przycisku podnoszenia/opuszczania, ignorowania przeciążenia przy starcie (silnik DC pobierze podczas startu kilkakrotnie większy prąd niż podczas pracy) i do tego żeby mieć od razu domykanie. To zrobię pewnie tak, żeby reagowało na drugie zamknięcie samochodu (już zamkniętego).
Jak się nawinie na kontaktron drut, tworzy się najprostszy przekaźnik. Podłączająć ten drut w szereg z silnikiem od szyby mamy prostą sygnalizację domknięcia/otwarcia szyby, bo zatrzymany silnik od podnośnika pobierze duzo wiekszy prad niz podczas podnoszenia/opuszczania szyby.
Generalnie chodzi tu o pomiar prądu, ale z racji, ze silnik pracuje w obie strony, to pojawiają się problemy z polaryzacją i mierzeniem tego prądu w postaci na przykład spadku napięcia na małym rezystorze. Dlatego planuję wykorzystać takie kontaktrony Całkowicie oddzielam się galwanicznie od obwodu szyb.
Do wykrycia zamknięcia szyby wystarczą pewnie nawinięte ze dwa zwoje, ale to juz sie dobierze metodą prób i błędów.
Proszę kolegi umiem z korzystać z internetu. Chodziło mi o faktyczne zastosowanie we wspomnianym pomyśle.
za pomysł. Czekam z niecierpliwością na rozwiązanie. Ps. A czy idąc tą drogą nie można by tego pomysłu zastosować we wszystkich szybach?
Tak, ale jeszczę muszę to pozbierać do kupy i wsadzić do auta. Układ ma opcję auto dla każdej szyby w górę i w dół, do tego domykanie/otwieranie z pilota.
W wolnej chwili nakręcę filmik jak to wygląda
Tak, ale jeszczę muszę to pozbierać do kupy i wsadzić do auta. Układ ma opcję auto dla każdej szyby w górę i w dół, do tego domykanie/otwieranie z pilota.
W wolnej chwili nakręcę filmik jak to wygląda
no to czekamy
ja póki co zamontowałem sobie moduł domykania szyb po wyjściu z autka, ale to że tylko kierowcy jest na auto i to tylko w dół też mnie irytuje, czekam niecierpliwie
Ford produkował takie przekażniki i to po odpowiednim podłączeniu opuszczał lub podnosiło szybę jednym kliknięciem przekaźnik nazywał się One touch Relay czy jakoś tak. Może to dało rade by wlutować?
JJJJ, pomysł może i dobry by był ale z tego co teraz poczytałem na szybko to strasznie ciezko coś takiego dostać. Ale może w dniu uda mi się znaleźć schemat tego i tutaj wrzucić to może magicy ocenia czy dałoby się to skonstruować i podłączyć do rovera
[ Dodano: Nie Paź 16, 2011 17:30 ] karolj, i jak tam?? Bo miało coś być robione i czekamy czekamy i nic. Fakt, że zimno już jest to chęci na modzenie mniejsze ale jak coś ktoś znajdzie to w garażu się pomodzi..
[ Dodano: Sob Lis 05, 2011 17:07 ]
Ej chłopaki i jak tam patenty?? karolj, robiłeś coś w tym kierunku czy temat umarł?? Jako jedyny masz na to jakiś patent więc czekamy na Ciebie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum