Wysłany: Pon Cze 25, 2012 22:41 [25] Stukanie w silniku.
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 2001
Witam.
Już jakiś czas temu po robieniu HGF coś postukiwało w silniku właściwie gdzieś w okolicy zaworów. Wyglądało to, na popychacz hydrauliczny. Po rozgraniu silnika jednak stukanie ustwało. Od kilku dni stukanie się nasiliło stuka na zimnym oraz ciut słabiej na rozgrzanym. Co może być przyczyną? Sam już nie wiem czy to popychacze czy może jakiś wtryskiwacz?
Jak to zdiagnozować? Wklejam 2 krotkie filmy może ktoś rozpozna te dżwięki?
no właśnie nagranie z komórki trochę dziwnie to nagrywa nie do końca wyłapuje ten dźwięk.
głowica do roboty, to znaczy co? zawory? sam już nie wiem
Czy w dobrym warsztacie zdiagnozują mi ten hałas?
wydaje mi się, że to jest podobne a nawet bardzo podobne
teraz pytanie czy da się to jakoś namierzyć który to popychacz?
wymiana wszystkich jest dość kosztowna.
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 15:14
Da się namierzyć bez problemu ale i tak trzeba będzie rozebrać górę.
górę bez problemu rozłożę tylko jak sprawdzić który dokładnie stuka?
Bumelant [Usunięty]
Wysłany: Wto Cze 26, 2012 15:30
Łopatologicznie - jak będziesz miał szklankę w ręce to naciskasz ten grzybek - jeżeli nie da rady ani trochę się wcisnąć to szklanka dobra. Jeżeli miękko wchodzi to zła.
jak ci tak stuka to zmień najpierw olej na 15W40 dobrej firmy powinno się uciszyć. jaki masz przebieg. robocizna silnika jest droższa od dobrego oleju.
valvoline 10W40 jest nie zdatny do niczego stosowałem to gó.... i sie strasznie zawiodłem. słuchaj skoro pół syntetyk mu przeszkadza ze stuka to niech wleje minerał i będzie cicho proste prawda. ja ma prawie 400k kilometrów już przejechane silnik po kapitalce bo tak wypadało i dalej leje 10 w 40. pamiętaj, jak nie jesteś pewien co kiedyś było zalane to zalej 15W40 do benzyny czy diesla i silnik długo ci będzie służył, miałem już kilka samochodów.
powiem wam tak kupiłem kiedyś toyote landcruisera do firmy nie wiedząc na jakim to chodzi oleju zadzwoniłem do autoryzowanego serwisu toyoty i zapytałem co wlali do silnika bez wahania powiedzieli mi 15W40. nie jeden mechanik tak samo powie
Ja leję 5W50. Zrobiłem 120 000, silnik ma co najmniej 220 000 i nie mam żadnch problemów. Silnik chodzi cichutko. Moim zdaniem 15W40 to morderstwo, zwłaszcza zimą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum