Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 23:06 [Rover 600] problem z biegami
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Witam serdecznie
Pilnie potrzebuję Waszej pomocy, ponieważ mój kochany roverek oprócz autka prywatnego "zarabia na mnie" jako pojazd listonosza
Problem pojawił się ostatnio..... trzeci bieg zaczął mi "wchodzić" z problemami, czasami jakby coś się blokowało i musiałem z większą siłą go wbić (zdażało się to żadko, ale coś już zaczęło się dziać.)
Dzisiaj coś posypało się do końca... Biegi raz wchodzą normalnie a innym razem co dzieje się prawie cały czas wchodzą z dużymi problemami. Coś jakby blokowało mi gałkę skrzyni biegów tak, że nie mogę ich wbić. Zdarza się że jak próbuję wbić bieg to słychać chrobotanie i dopiero po chwili mogę go wbić. Na dodatek gdy autko chodzi na luzie na wolnych obrotach i wbiję sprzęgło to słychać tak jak by coś "działało w całości" natomiast w momencie gdy (dalerj na luzie) puszczę sprzęgło to słychać takie jak by uderzenie i jak by coś pracowało razem z silnikiem. Problem niestety rozprzestrzenił się dalej ponieważ gdy próbuję odpalić swojego roverka na luzie bez wciśniętego sprzęgła to rozrusznik dużo wolniej chodzi i autko nie chce odpalić, natomiast gdy próbuję go odpalić z "wbitym sprzgłem" to kręci dużo szybciej i odpala.....
Raz się zdarzyło ze na wstecznym bardzo szarpał tak jak by coś tam mi jakąs zębatkę blokowało czy coś, doszedł do tego bardzo ciemny i mętny kolor płynu od sprzęgła, (płyn był sprawdzany jakiś tydzień temu i było wszystko ok.) Raz jakieś 2 miesiące temu "straciłem sprzęgło). Całkowity wyciek płynu od sprzęgła..... Płyn uzupełniłem i cały układ poprawnie odpowietrzyłem i było wszystko ok, płyn miał normalny kolor do dzisiaj.
Bardzo proszę o jak najszybsze podpowiedzi ponieważ autko jest mi potrzebne już na poniedziałęk do pracy.
Serdecznie pozdrawiam Patryk P.
Ostatnio zmieniony przez Adrian Nie Wrz 16, 2012 10:18, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Wrz 15, 2012 23:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Jeżeli to krzyżak to jak on wygląda i ew. naprawa jak powinna przebiegać ??
[ Dodano: Pon Wrz 17, 2012 20:38 ]
Dodam, że dzisiaj jak jeździłem w pracy to biegi zaczęły działać normalnie ..... Dwa razy sprzęgło mi tylko w połowie zostało w podłodze, ale uzupełniłem płyn i jest wszystko ok, czy może to być wysprzęglik?? Ewidentnie słychać nawet jak się jedzie że coś tam razem z silnikiem pracuje, raz słychać raz nie.... A puki co wszystko działa jak należy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum