Pomógł: 11 razy Dołączył: 23 Sty 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 17:55 [MG ZS/R45] wywaliło mi olej gdzieś po lewej stronie - odma
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2003
Witam,
dzisiaj wywaliło mi z silnika cały olej.
Wyciek nie wiem gdzie dokładnie jest ale cała lewa strona silnika jest w oleju.
Czy to przyczyna zapchanej odmy ?
Gdzie jest ona zlokalizowana i co trzeba zrobić aby teraz to naprawić. Dodam jeszcze , że ostatnio w samochodzie śmierdziało spalinami. Okazało się , że rurki , które lecą do kolektora połączone trójnikiem się rozpadły a dodatkowo były nie szczelne. Wszystko polepiłem silikon. Czy one mają też coś wspólnego z tym ?
Proszę o szybką pomoc
[ Dodano: Pon Gru 10, 2012 17:55 ]
Właśnie trochę sprawdziłem auto i tak :
Korek/Uszczelniacz wałka rozrządu ten tak zwany bezpieczeństwa , który wyskakuje przy zapchanej odmie cały i na miejscu.
Oleju w silniku brak całkiem , wywaliło wszystko.
Cała komora silnika po stronie pasażera zaprskana olejem - nawet maska od spodu. Wszystko pływa.
Co dziwne w celu sprawdzenia skąd ucieka - wlałem olej 4 litry , zdjąłem wąż podciśnienia ten z trójnikiem , który idzie do kolektora i przejechałem w sumie 10 km ( silnik mocno rozgrzany ) Olej nic nie zaczął tryskać i uciekać.Poza spalinami , które uciekały wężem i smrodem w komorze silnika nic dziwnego nie zauważyłem.
Troszkę kapało w miejscu miski olejowej ale nie wiem czy to nie ten olej , który jest wszędzie nabryzgany. Czy uszkodzona miska olejowa lub jej uszczelka mogłaby tak pryskać olejem po całej masce.
Co sugerujecie ?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 10, 2012 17:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wygląda na pękniętą pompe oleju lub uszczelke pod pompą. Niestety w V6 spotkałem sie z 2 takimi przypadkami. Sprawdź jescze rurki do wymiennika ciepła ale gdyby tam lało to wątpie, że porozrzucałoby po całym silniku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum