Planuję dla Roverka zakupić nowe opony letnie , obecne są zużyte i niebawem bedą nadawać się tylko na śmietnik.
Nigdy wcześniej nie wymieniałem opon w moich samochodach.
Czy przed/ po wymianie należy lub warto wykonać czynności typu zbieżność, geometrię lub coś innego.Obecne opony są zużyte jednomiernie.
Szukałem w necie troszkę informacji, ale nie uzyskałem odpowiedzi.Mimo wszystko wolę napisać.
Czasem znosi mi auto po puszczeniu kierownicy, ale wtedy jest mało ciśnienia w jednej przedniej oponie. ( ok 1,7 bara zamiast 2.2)
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sty 08, 2014 21:29 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wyważenie to standardowa procedura tak jak sprawdzenie wentyli... przynajmiej w porzadnych warsztatach Co do geometri i zbiezności jesli po wymianie zauwazysz ze samochod nie jedzie prosto to dobry moment zeby to sprawdzić.
jak nie zdziera Ci krzywo opon i nie piszczy na rownych powierzchniach np parkingach podziemnych to ja bym sie geometria i zbieznoscia nie martwil.
mozna tez sprawdzic stan felg pod oponą, na rantach. ale jesli cos bedzie nie tak to warsztat sam zwroci Ci uwage ze nalezalo by cos tym zrobic bo moze tracic szczelnosc np.
wywazanie standard, a wentyle jesli masz zimowki na felgach i nie zdejmujesz opon z felg co sezon tto ja bym wymienil nawet jak powiedza ze dobre. to koszt 5zl/szt
Nie jeździ jak spadnie śnieg i jak jest jest na minusie
Nie jeździ czy nie jeździsz nim? Bo niejako może to być różnica.
Nie oszczędzaj tylko zrób wyważanie, daj felgi do sprawdzenia, niech oblukają, czy proste, w jakim są stanie, etc. Na kołach jeździsz i to bezpieczeństwo Twoje i innych użytkowników dróg.
Po zmianie opon kolego to tak. Zdjęcie starych,kontrola czy felgi proste, czyszczenie rantów felg,nowe wentyle,wyważenie OBOWIĄZKOWO ! ,przy zakładaniu kół zobacz czy dobrze felgi leżą na piastach ewentualnie wyczyść piasty,śruby i piasty smarem miedziowym bo może być tak że potem nie odkręcisz koła jak się zapiecze(nieraz u klientów się z tym męczyłem) i jak chcesz to zakup sobie środek do nabłyszczania i konserwacji opon.Naprawdę przedłużają żywotność. Ja mam od 2007go roku micheliny energy e3a i raz w tygodniu je pryskam tym ustrojstwem i ani myślą pękać na bokach i między bieżnikiem.
_________________ Z roverów się śmieją ale nie muszę przynajmniej pedałować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum