Wysłany: Sob Maj 03, 2014 16:10 [R216Si] Wymiana silnika...
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.6 Rok produkcji: 1998
Hej.
Mam mały problem, ale od początku. W zeszłą niedzielę wybrałem się nad morze do Międzyzdrojów. Po drodze z domu zahaczyłem o Szczecin, żeby zabrać ze sobą koleżankę. Do Szczecina dojechałem bez problemów, zostawiłem samochód na parkingu, wypiłem kawę i potem razem ruszyliśmy w dalszą drogę, która również przebiegła bez większych problemów. W Międzyzdrojach gdy nastał czas powrotu do domu zastała mnie nieciekawa niespodzianka, otóż samochód nie chciał w żaden sposób odpalić. Myślałem, że może akumulator, ale elektryka działała bez problemu, jednak rozrusznik nie kręcił, po przekręceniu kluczyka słychać było tylko lekkie cyknięcie i tyle. Zadzwoniłem po pomoc drogową, sprawdzili akumulator, był ok, więc obstawili rozrusznik. Sprawdzili, no i niby, że jest na nim jakieś spięcie, więc spróbowali mnie pociągnąć. Niestety nie dało to też żadnego efektu. Po dalszych oględzinach stwierdzili, że silnik jest zablokowany i została mi tylko laweta. Zaoferowali się za 1000zł. Podziękowałem i załatwiłem sobie swoją za 500zł. Po powrocie do domu mechanik obadał samochód i stwierdził, że silnik niby jest zatarty i to do tego stopnia, że nie mógł go przekręcić nawet kluczem, a przyczyną tego, raz olej w układzie chłodzenia, a dwa olej, ktory stracił już niby swoje właściwości. Tak czy inaczej czeka mnie wymiana tego silnika i teraz pytanie na jaki. Szukać takiego samego 1.6 16V od Roverka 200, czy może podejdzie 1.6 z np. Roverka 25 bez większych przeróbek. Przeszły mi przez głowę myśli na temat 1.8 VVC, ale to już pewnie sporo większy koszt, a raczej nie chcę już w ten samochód wkładać więcej niż muszę. Poradźcie coś proszę, bo akurat na tym temacie nie znam się prawie wcale.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 287 Skąd: Polska
Wysłany: Sob Maj 03, 2014 21:31
KNA, ja proponuje Ci wstawić taką samą pojemność jak miałeś, jak będziesz chciał wstawić inną pojemność to mogą sie pojawić różne problemy, które ciężko przewidzieć, a za nieprzewidzianymi problemami idą koszty, a tych nikt nie lubi.pelson91, ma racje, może być silnik z innego auta albo młodszego, ale niech będzie to ten sam silnik.
_________________ Lubię roverki, jeszcze bardziej rowerki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum