Wysłany: Nie Sty 08, 2017 16:52 [r75] Świecące check engine a mróz?
Typ: V6 Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 2002
Witajcie koledzy!
Jak wasze roverki w tak mroźne dni?
Mam do was pytanie odnośnie check engine, która dzisiaj się zaświeciło.
Sytuacja wygląda tak. Poszedłem rano przepalić samochód, odpalił bez problemu (-20).
Dałem mu chwile pochodzić, a kiedy już trochę się nagrzał dodałem kilka razy gazu i nagle zapaliła się kontrolka check engine, od tak. Auto chodzi normalnie nie brakuje mu mocy. Odłączyłem akumulator na chwile, podłączyłem ponownie i kontrolka nadal świeci.
Na ekranie auto pokazuje komunikat, ale nie bardzo wiem o co chodzi przez to w jakim stanie jest ten wyświetlacz.
Co mogę z tym zrobić?
Zdjęcie tego co wyświetla.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 08, 2017 16:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1. Skoro działa normalnie to po co sie tym przejmowac.. czyż nie ?
2. Poszukać sposobu na odczyt błędów z silnika... kto wie, może bedize tam zapisane czemu sie taka kontrolka świeci. A moze samo wykasowanie błędów wystarczy.
Dziękuje za szybką odpowiedź.
Dokładnie tak, auto ma gaz.
Przepustnice czyściłem jakoś w lato przy okazji montażu separatora oleju na cienka odmę.
Moge wyczyścić przepustnice i czujniki w niej. Czujnik map łatwo można wyciągnąć.
Pytanie tylko czy kontrola sama zgaśnie jak auto ogarnie, ze wszystko wróciło do normy, czy konieczne jest podpięcie pod komputer?
Wysłany: Pon Sty 09, 2017 12:08
andye398 napisał/a:
Pytanie tylko czy kontrola sama zgaśnie jak auto ogarnie, ze wszystko wróciło do normy,
lampka powinna zgasnąć po 3 cyklach bezawaryjnego nagrzewania silnika od zimnego do temperatury optymalnej , a z pamięci ECM błąd powinien być wykasowany po 40 takich cyklach. Oczywiście można też skasować kompem.
[ Dodano: Pon Sty 09, 2017 12:08 ]
andye398 napisał/a:
Dokładnie tak, auto ma gaz.
to problem może być bardziej złożony.Ponieważ może być 21 przyczyn świecenia lampki, warto podłączyć się do diagnoskopu .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum