A szkoda
Jaki jest najlepszy samochód Służbowy
Jakbym się bujał służbówką, to bajlepiej z 5.0, ze 600 KM, koniecznie biturbo i niech sobie pali nawet 100/100
A tak poważnie - z mojego turbosadzomiotacza jestem zadowolony
apropos silników wysokoprężnych..
jeździłem dieslami w których w środku wogóle nie słychać róznicy między wersią benzynową, są one wysoce bezawaryjne a osiągów pozazdrościła by niejedna nawet 3 litrowa benzyna, przy tym paliły średnio 7,5 l/100 km
auta o których piszę to: audi A6 2.7 TDI (2005 r.) oraz BMW 530d (2001 r.)
więc uogulnianie diesli do awaryjnych klekotów świadczy tylko o małej znajomości wypowiadającego się
brendiks życzę Ci by kiedyś było Ci dane doświadczyć czegoś więcej niż 1.6 benzyna
ja moim roverkiem 414 16v jeżdziłem do włoch i zawsze miescił mi się w 90 litrach na 1600 km przy predkosci stałej 110-120km na godz a musze dodać że zawsze byłem wyładowany(4-5osób plus bagaże) a wiec całkiem dobrze tak okolo 5.5 litra na setke. a co do miasta to jednym słowem tragedia ! jezdze nim do pracy 5 dni tygodniowo, w sumie 35km tygodniowo a musze zatankować przynajmniej 5 litrów tak że w miescie 12 litrów to minimum przy dość dynamicznej jeżdzie(zawsze jestem spóżniony do pracy )
Ostatnio zmieniony przez Brt Czw Sie 16, 2007 19:11, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Czw Sie 16, 2007 23:20
średnio (przy dystrybutorze) 6,5 (znane) miasto + trochę trasy. Ale Opole to nie Wrocław, którego korki do dzisiaj pamiętam. Na ostatniej wakacyjnej trasie (780km) poniżej 6,0. Wszystko z klimą i trasa z pełnym obciążeniem na siedzeniach i w bagażniku.
Z pod świateł ruszam normalnie (zaraz będą następne) i staram się jeździć płynnie, co nie znaczy, że wolno.
Po 10kkm od kupna wymiana przednich klocków i czujnika wałka rozrządu.
Na jesień zaplanowane sworznie w lewym przednim zawieszeniu + "elektryka" testbookiem.
Jak dla mnie bardzo rozsądne koszty za jakość wrażeń z jazdy.
Kolega z passatem już przegonił mnie z kosztami napraw.
jezdze nim do pracy 5 dni tygodniowo, w sumie 35km tygodniowo a musze zatankować przynajmniej 5 litrów tak że w miescie 12 litrów to minimum przy dość dynamicznej jeżdzie
Z tych Twoich danych wychodzi powyżej 14 litrów, ale takie obliczenia można między bajki włożyć. Tankuj do pełna, wyzeruj licznik, wyjeździj paliwo, zatankuj do pełna, oblicz...
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
Stary temat, ale wątpliwości zasiał we mnie mój znajomy któremu BMW M3 2,8 pali w mieście 11L przy normalnej jeździe, czyli mniej niż mi mój R 1,4 przy góra 3000 obr/min! To jest niesprawiedliwe! Muszę to wyjaśnić, dlatego zrobiłem zdjęcie zegarów po przejechaniu 100 km. Moim zdaniem wskazówka poziomu paliwa jest zdecydowania za nisko jak na taką odległość! Czy u was też tak to wygląda???? Do baku weszło 10,5L czyli nawet nawet, ale po przejechaniu całego baku wychodzi różnie nawet 12L
_________________ Rover 200Si 1,4 kat 16V 97' - Nightfire
Pomógł: 74 razy Dołączył: 28 Maj 2007 Posty: 625 Skąd: Opole
Wysłany: Nie Sie 26, 2007 20:52
Artus2000, temat spalania i szykości przejazdu trasy budzi dosyć dla mnie niezrozumiałe emocje. Wśród znajomych najczęściej wychodzi, że jeżdżę najwolniej i jednocześnie moje auto spala najwięcej... Nie przejmuj się, jeżeli osiągasz wyniki zbliżone do danych fabrycznych.
Wskaźniki są mniej dokładne niż dystrybutor. Chcesz znać dokładne swoje wyniki to zastosuj procedurę opisaną wyżej przez piter34.
Artus2000, masz tyle co ja po przejechaniu 100km a troche sie moca roznimy a co do tego M3 to chyba bez wiekszego gazu, jazda na babcie bo z tego co wiem od mojego znajomego jemu M3 nie schodzi ponizej 16 po miescie;)
Ten wskaźnik jest mocno dziwny Czasem w klekocie po 100km mam takie samo wskazanie Sprawdź spalanie jak Koledzy radzą, tyle, że tankuj pod korek. Jest z tym trochę zabawy, bo końcówke trzeba wolno lać. To jest najpewniejszy pomiar.
a co do tego M3 to chyba bez wiekszego gazu, jazda na babcie bo z tego co wiem od mojego znajomego jemu M3 nie schodzi ponizej 16 po miescie;)
No właśnie o to chodzi, że mu tyle pali i mówi że jeździ normalnie (ponoć mało kto jest pierwszy na światłach )
Brt napisał/a:
Ten wskaźnik jest mocno dziwny Czasem w klekocie po 100km mam takie samo wskazanie Sprawdź spalanie jak Koledzy radzą, tyle, że tankuj pod korek. Jest z tym trochę zabawy, bo końcówkę trzeba wolno lać. To jest najpewniejszy pomiar.
Robiłem wszelkie pomiary: 100 km na liczniku i na stację, oraz do momentu kiedy wskazówka była na końcu czerwonego pola a adrenalina przekraczała wszelkie normy i wychodzi mi spalanie w mieście między 10,5 a 12L przy góra 3000 obr/min! Przy dystrybutorze stoję 5 min i dolewam do bólu, aż się ludzie na mnie patrzą dziwnie co ja tyle czasu tam robię Mechanik mówi, że takie spalanie to norma, a ja się łapię za głowę, jak słyszę że BMW 2,8 pali mniej od mojego 1,4
_________________ Rover 200Si 1,4 kat 16V 97' - Nightfire
a ja się łapię za głowę, jak słyszę że BMW 2,8 pali mniej od mojego 1,4
a ja Ci mowie ze ja w to nie wierze szczegolnie ze mowisz ze malo kto jest pierwszy na swiatlach. I jak moze M3 palic tyle po miescie co 530 w Dieslu nie ma takiej opcji
Robiłem wszelkie pomiary: 100 km na liczniku i na stację, oraz do momentu kiedy wskazówka była na końcu czerwonego pola a adrenalina przekraczała wszelkie normy i wychodzi mi spalanie w mieście między 10,5 a 12L przy góra 3000 obr/min! Przy dystrybutorze stoję 5 min i dolewam do bólu, aż się ludzie na mnie patrzą dziwnie co ja tyle czasu tam robię Mechanik mówi, że takie spalanie to norma, a ja się łapię za głowę, jak słyszę że BMW 2,8 pali mniej od mojego 1,4
Witam
Ja w swoim "Sierściu" jak jeżdżę sam to schodzę poniżej 9L gazu do 9,5 w miescie a jak za kierownice wsiadzie moja mama to spalanie wychozi zawsze powyżej 10L.
Wyczaiłem, moja mama jeździ bardzo często tak, że obrotomierz schodzi poniżej 1200obr aż silnik sie dusi a ja to niżej 2000obr żadko schodzę, gaz ledwo dotykam i jeżdżę tak do 4500obr max.
Na benzynie jest analogicznie 1-1,5L mniejsze spalanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum