Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 06:17
Rowan napisał/a:
lamer, czyli jeden ASMAX z kierunkową na magazynie i drugi ASMAX w domu przy pompie? Tak mam to rozumieć?
Tak by się teoretycznie też dało ustawiając tego na magazynie w tryb uniwersalnego repeatera a ten w domu jako APC ale raczej proponuję dać oba na magazynie. Jeden jako odbiornik (APC) a drugi nadajnik (AP) pracujący na innym kanale - razem spięte skrętką. Oczywiście komputer też musi mieć kartę WiFi ale jak jej nie ma to groszowa sprawa.
Wysłany: Czw Kwi 09, 2009 15:59
Nic nie słyszałem o "wzmacniaczach" do aDSLa. Pomóc mógłby dobrej jakości ekranowany kabel telefoniczny na linii najlepiej o większym przekroju ale na to przecież nie mas wpływu
Można użyć vDSL'a ale to raczej na liniach 1,5-2km - zresztą, jeśli jest duże zaszumienie na linii to i repeater nie pomoże - można zgłosić reklamację do tpsa i się modlić
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie. ZTCW nie ma możliwości. Mimo że centralka ma możliwości na np: 6Mb/s to im dalej tym słabiej. To chyba oczywiste. w skrajnych przypadkach nawet 256kb nie pójdzie.
Nie chce robić reklamy ale zainteresuj się technologią CDMA. Potrzebujesz więcej info to PW.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Nawet modły nie pomogą jak odległość pomiędzy wejściem a wyjściem jest duża. "Z pustego Salomon nie naleje" jak powiadają.
Owszem, ale zrozumiałem iż pomiędzy punktami jest ok. 2 km - od operatora (TPSA) niech będzie 4km - na linii 7km spinam bez problemu (na niezaszumionej linii) link 2048 na modemach AHF czy Fenixach - więc jeśli na krótszej linii nie mogą nic spiąć, to zapewne albo jest gdzieś uziemiona, ale za duży poziom szumów - a to podchodzi pod reklamację.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
jest gdzieś uziemiona, ale za duży poziom szumów - a to podchodzi pod reklamację.
Jestem się w stanie z tym zgodzić. Najważniejsze pytanie na które nie znamy odpowiedzi to właśnie odległość do słupka TP. Jednak znając TP i jej zapędy to śmiem twierdzić, że dla 1 klienta nowej linii nie pociągną. Znam taki przykład z życia. Głubczyce, nowe osiedle domków jednorodzinnych, mieszkańcy sami postawili słup żeby TePsa telefony podłączyła i .... LIPA. TP stwierdza, że brak "technicznych możliwości"
Reasumując, jeżeli TP się wypnie, radiówka nie da rady to pozostaje zastanowienie się nad CDMA właśnie.
[ Dodano: Sob Kwi 11, 2009 12:59 ]
Dzięki wielkie TomC, CDMA jest chyba najlepszym rozwiązaniem, czytałem już soro dzisiaj i wczoraj i chyba bede brał to, dokupie jeszcze do tego "rogacza" antenę zewnętrzną i będzie git.
Koledzy na czym to polega to całe CDMA? Ze studiów pamiętam, że jest to metoda dostępu w 3G, ale jak to się ma do internetu i takich połączeń p2p? Jakieś ciekawe linki?
czyli jednak nic na razie nowego się nie dowiedziałem Myślałem, że dzięki temu uzyskasz połączenie między kompami na dużą odległość a tu tylko internet. Ok wszystko wiem, nie chciało mi się czytać jeszcze raz wątku
lamer, 1 mega to niezbyt szybkie? To w Neo tam max 256, to jest śmieszna prędkość. Wiekszej wujkowi nie potrzeba, podobno w nocy od 22 wyłaczają ograniczenie prędkości i chodzi jak 2 mega. Limit też jest podobno tylko na papierku, ludzie, którzy to mają pisza, że ściągają po 20 giga i nie ma limitu. Do tego, zasięg okolo 30km, a wujek ma 7.5 od nadajnika. Już zamowione i będzie Orange Freedom Pro.
Jestem ciekawy jak to będzie chodziło...domyślam się, że to tego samego typu usługa co iPlus. Niestety raczej słyszałem same złe opinie na ten temat, nawet od ludzi z Poznania. Ale obym usłyszał pierwszą pochlebną tak więc napisz coś po instalacji i testach
domyślam się, że to tego samego typu usługa co iPlus
azer bardzo źle się domyślasz. iPlus podobnie jak Blueconnect, Orange Free i internet w Play to usługi opierające się na paśmie GSM (HSDPA, UMTS. GPRS) co ma swoje plusy jak i minusy.
Plusy: mobilność gdyż prawie wszędzie mamy zasięg
Minusy: w przypadku mniejszych miejscowości odczuwalne spore pogorszenie internetu na rzecz użytkowników "głosowych", limity, ograniczenia szybkości itd.
CDMA działa tylko z pozoru podobnie. Pracuje w paśmie 450MHz czyli starej telefonii analogowej NMT Centertela. Różnica w zasięgu od nadajników sporo większa na korzyść CDMA.
Drugą sprawą jest podzielenie internetu typu iPlus na dwa lub więcej komputerów. Bardzo duży koszt. W Orange Freedom Pro otrzymujemy modem, router i AP w jednym i to nawet sprytny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum