Sorki, moja wina. Oczywiście chodzi o Rovera R75. Wymiana pasa bezpieczeństwa kierowcy a w szczególności jak zdjąć tapicerkę ze słupka żeby odkryć pas.
Dodatkowe pytanie - czy można naprawić zwijarkę pasa?
Witam. Podepnę się pod temat. Mam taki problem że rozwinął mi się prawy tylny pas i teraz się już nie zwinie czy trzeba go wymienić i jak to zrobić a może da się go jeszcze naprawić.
pita2323, napinacz jest raczej nienaprawialny. Do wymiany najlepiej rozebrać kanapę i - jeśli masz sedana - zdjąć (lub przynajmniej podnieść) tylną półkę (a przy tym dla wygody dobrze zdemontować osłony tylnych słupków). Przygotuj się na problemy ze śrubą mocującą pas do karoserii, z resztą raczej pójdzie bez większych komplikacji.
Oczywiście zanim się do tego zabierzesz, odpiąć aku.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Dzięki wellman. Do pasów się już dostałem zdejmując boczki i tylną półkę, ktoś już przy tym grzebał bo bok od napinacza tam gdzie znajduje się sprężyna był wyłamany i zaklejony taśmą. Muszę zakupić pas na alledrogo i zamontować. Jeszcze jedno pytanko wellman czy tam znajduje się tylko jedna śruba. Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
Po wymontowaniu pasa od strony kierowcy, pas zwinął się, że został zapas nieco mniejszy niż w czasie gdy jest prawidłowo zamontowany w pojeździe. Teraz za cholerę nie mogę go w jakikolwiek sposób wysunąć aby móc zamontować go ponownie. Do momentu demontażu działał poprawnie. W samym mechanizmie nic nie grzebałem. Wyciągnąłem z piwnicy 2 pasy które miałem w zapasie i taka sama sytuacja. Pasy są zwinięte i i ani drgną. Jest jakiś patent na odblokowanie?
jolo, w zwijaczu pasa jest zapadka, która blokuje wysuwanie. Istotna może być pozycja, w jakiej znajduje się zwijacz, więc spróbuj trzymać go w pozycji możliwie zbliżonej do tej, jak jest zamontowany i wtedy delikatnie spróbuj rozwijać. Powinno się udać.
Teoretycznie możesz spróbować rozebrać zwijacz, wyczyścić, nasmarować itp., ale osobiście bym odradzał taką zabawę. Nie jest niewykonalna, ale wymaga stoickiego spokoju i cierpliwości.
_________________ "Mówisz, że możesz - to możesz. Mówisz, że nie możesz - to nie możesz.
Więc sobie wybierz."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum