Wysłany: Pon Gru 28, 2009 17:48 [R620] POMOCY - problem z biegami
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: wszystkie
Witam wszystkich:)
Mam mały problem z biegami w moim aucie.
Szukałem na foru ale nic takiego nie znalazłem.
A więc:
ruszam autem - jedynka, dwójka i trojki już brak i każdego innego biegu też.
Nawet wstecznego. Zatrzymałem sie autem i próbuję włączyć bieg i nic. Drążek wchodzi w swoje miejsce tak jak powinien tylko że brak tego oporu kiedy wlatuje bieg. w momencie gdy bieg nie wszedł a pusciłem sprzęgło było słychac bardzo delikatnie jak by sie tryby o siebie ocierały. Po pewnym czasie biegi sie znalazły, lecz po ujechaniu dosłownie 100 metrów bieg podczas jazdy znikł. Wtedy udało mi sie włączyć wsteczny i w taki sposób dokulałem sie do domu z kilkoma przerwami z powodu braku biegów. Przed samym domem znalazły się wszystkie biegi.
Miałem takie dziwne odczucie mogę sie mylić jak by drązek zmiany biegów zrobił sie za krótki i nie dopychał dobrze zeby biegi wchodziły w skrzynie no nie wiem jak to określić żeby kazdy wiedział o co mi mniej wiecej chodzi:)
Na pierwszy rzut oka drążek zmniny biegów jest ok, ale nie przyglądałem sie tak dokładnie.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Sob Lut 12, 2011 21:57, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 17:48 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Pon Gru 28, 2009 18:04
Musisz wejść pod auto i zobaczyć jak wygląda mechanizm drążka zmiany biegów idący od lewarka do skrzyni, przede wszystkim luzy na krzyżaku i luzy w innych miejscach mechanizmu. Pomoc w oglądzie sytuacji powinien Ci dać ten artykuł:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=425
Drążek zmiany biegów jest ok.
Biegi wchodzą tylko auto raz jedzie raz nie jedzie i biegi potrafią zniknąć w czasie jazdy.
Wygląda to tak jak by w czasie jazdy trzymając nogę na gazie wdusić sprzęgło.
Czy to może być mechanizm różnicowy?
Jeżeli chodzi o cięgno co idzie od drązka zmiany biegów do skrzyni to wygląda ok.
A są jeszcze inne cięgna??
Mnie zastanawia to ze biegi wchodzą a auto raz jedzie raz nie.
Mechanik powiedział ze trzeba wymontować skrzynie biegów i zobaczyc co sie stało.
To juz jest druga skrzynia w tym aucie i teraz kolejna?!
Co sie mogło stać??
Czy to może byc sprzęgło??
sprawdx układ wysprzęglania a przede wszystkim łapę sprzęgła ... moze jest zatarta i się blokuje .... jesli ona jest ok, to sprzęgło może dawać takie objawy ....
Witam Wszystkich.
Jak się okazało to tarcz sprzęgłowa sie rozsypała, tzn puściły nity trzymające środek tarzczy.
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie Lut 07, 2010 17:51 ]
Mój mechanik który mi to robił miał też bardzo podobny przypadek do mojego.
objawy były idętyczne jak u mnie poza jędną. W momęcie kiedy "zgineły te biegi" u mnie prędkościomierz stał w miejscu a u tego gościa wraz z dodawaniem gazu prędkościomierz pokazywał prędkość jak by auto normalnie jechało. Jk sie okazało sprawcą były wysuwające sie półoski.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum