Witam.
Miałem takie problemy już na wakacjach.
Zdarzały się one powiedzmy raz na 2tygodnie jazdy, bardo rzadko..
Po zagrzaniu się świeć żarowych i zgaśnięciu lampki przekręcając kluczykiem rozrusznik się nie kręcił tylko robił takie CYK!
Nie zakręcił nawet rozrusznikiem tylko CYK!... dopiero po 3 takich razach około silnik normalnie odpalił.. Zdarzało się to rzadko.
Ostatnio nie miałem tego chyba przez miesiąc aż nagle, moje próby odpalania trwały nawet 10 minut.
Kręciłem i kręciłem, tylko CYK i CYK (takie krótkie CYKnięcie)...
Aż w końcu normalnie odpalił jak tylko ruszył rozrusznik.
Pomożecie mi ? Ktoś mi mówił, że mam jakieś magnetyczne coś w rozruszniku do przeczyszczenia?
Może to komputer?
Proszę o pilną pomoc.
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lut 10, 2010 20:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Komputer nie ma nic do tego. Ja obstawiam z bardzo dużą dozą prawdopodobieństwa padniętą cewkę (automat) rozrusznika. Dokładnie to wygląda na brudne styki w wspomnianej cewce, niestety jest ona nierozbieralna, trzeba ja wymienić.
Witam przylaczam sie i ja do tematu bo takie nieszczescie i mnie dotkneło co zrobic jak juz mam wspomniane cyk zamiast rozruchu???
-wymienic caly rozrusznik
Czy mozna cos temu zaradzic??
ja wczoraj zrobiłem swój rozrusznik bo też cykał
po odkręceniu tego dekielka automatu widocznego na zdjęciu okazało się że jest słaby styk na blaszce która jest przykręcona do śruby łączącej automat z rozrusznikiem
po zeszlifowaniu obydwu blaszek rozrusznik zaczął kręcić i już nie cyka
Tomek1212 napisał/a:
Dokładnie to wygląda na brudne styki w wspomnianej cewce, niestety jest ona nierozbieralna
jeśli mówimy o tych samych stykach które wczoraj wyjmowałem to świadczy o tym że można to rozebrać
Mi chodziło o styki wewnątrz cewki (automatu). Tu na zdjęciu to jest chyba japoński rozrusznik, ja myślałem że tam będzie typowy boschowski rozrusznik w którym cewka jest nierozbieralna. W tym co pokazałeś to nie wiem jak jest, ale raczej sama cewka też nie jest rozbieralna, ty przeczyściłeś tylko doprowadzone do niej zasilanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum