Wysłany: Nie Lip 04, 2010 17:22 [R25] Wyjmowanie tylnej szyby.
Witam!
Kupiłem swojego Roverka z uszkodzoną tylną klapa, natychmiast dokupiłem ją ale w innym kolorze i tak jeżdzę już jakies półtorej roku chciałbym w te wakacje polakierować klape, ale
Nie wiem jak wyjąć tylną szybę??
Potrafiłby mi ktoś powiedzieć jak się do tego zabrać?
PS. przy okazji mam zamiar przyciemnić wyjętą szybę i boczne tylne.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 17:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sie 2009 Posty: 40 Skąd: Wyszków
Wysłany: Nie Lip 04, 2010 17:46
witam tylna szyba jest wklejana i nie wymontujesz sam bo ją trzeba wycinać a potem wlejać raczej poszukaj w okolicy u siebie warsztatu z montarzem szyb i umów się na wycięcie szyby na czas lakierowania i potem na wklejenie.
[ Dodano: Nie Lip 04, 2010 18:46 ]
dodam jeszcze ze boczne też są wklejane.
lipa0210, jesteś pewien ze wklejana jest w R25 bo pytałem właśnie w takim miejscu o jakim piszesz i powiedziano mi, że nie znajdą czasu w tym tyg ale że to proste bo jest na uszczelce w tym modelu. I teraz zgłupiałem...
Może wypowidzieć się ktoś jeszcze najlepiej ktoś kto miał z tym do czynienia.
Pozdrawiam i proszę o odpowiedź
[ Dodano: Nie Lip 04, 2010 18:59 ] lipa0210, no teraz to kitujesz równo przecież boczne są albo uchylne albo odkręcane na korbę zależy czy 3D czy 5D
uszczelka tylnej szyby to tylko estetyka bo klej uszczelnia klape natomiast boczne nie powinny sie zniczczyć przy wyciąganiu. jeżeli zamierzasz obklejać sam to pamiętaj by nie zaklejać ramki szyby w miejscu gdzie przyjdzie klej
Samo wycinanie da sie zrobić ale jest dużo roboty i łatwo przedobrzyć a wtedy to dużo zamiatania szkła.
Wycinanie mnie trochę przeraża;/
a lakierowanie bez wyjęcia szyby nie ma chyba za bardzo sensu.
Chyba, że wyciąć uszczelkę a raczej jej krawędź zachodzącą na blachę okleić szybę polakierować a następnie krawędź starannie uzupełnić np czarnym silikonem.
Wiem, że to nie jest jakieś super rozwiązanie ale czy zda to egzamin? Głownym problemem będzie pewnie to ostateczne silikonowanie...
To może zleć to dla fachowców. Drogo nie powinno to kosztować, u mnie z wycięcie przedniej szyba wzięli jak dobrze pamiętam 50 zł, to może dla tylnej wezmą trochę mniej.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2008 Posty: 31 Skąd: Leszno
Wysłany: Pon Lip 05, 2010 17:07
Chociaż temat dotyczy wyciągania szyby to wtrącę swoje trzy grosze. Do lakierowania jak i oklejania szyb nie trzeba wyciągać szyb. Wystarczy odsunąć uszczelkę i wsunąć pod nią przewód - linka około 1 mm średnicy - tak robią lakiernicy i ją okleić.
Do wklejania szyb jest odpowiedni klej nie pamiętam nazwy ale do dostania w sklepach z lakierami samochodowymi - są trzy kolory szary czarny i biały - koszt około 60 zł za tubę.
Ostatnio zmieniony przez spink Pon Lip 05, 2010 19:53, w całości zmieniany 1 raz
Przy szybach klejonych najłatwiej wyciągnąc uszczelkę maskującą i poprostu obkleić szybę po krawiędzi , niedoskonałość malowania w tym miejscu przykryje później zpowrotem uszczelka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum