Wysłany: Czw Sty 13, 2011 12:36 Zestaw małego malarza, czyli malujemy elementy @ fotorelacja
No więc jak pewno niektórzy się przekonali, to krew może nas zalać, jak słyszymy ceny lakierników.
Np pomalowanie 1 dekielka z lusterek od R25 u mnie jest to koszt 80PLN/szt
Pomalowanie zaślepek halogenów - 50PLN sztuka.
No ogólnie niektórzy powariowali.
W związku z tym, że zamówiłem sobie halogeny przednie z obramówkami czarnymi, będę je samodzielnie lakierował
Do tego posłuży mi zestaw małego malarza. W skłąd zestawu wchodzi:
- lakier bazowy spray DuPont 400 ml,
- lakier podkładowy akrylowy spray 400 ml,
- lakier bezbarwny akrylowy spray 400 ml,
- papier ścierny o grubszej granulacji, do oczyszczenia złuszczonego lakieru bądź rdzy (szlifować wyłącznie po namoczeniu w wodzie),
- papier ścierny wykończeniowy, do zmatowania naprawianej powierzchni w celu uzyskania lepszej przyczepności (szlifować wyłącznie po namoczeniu w wodzie),
- odtłuszczacz, zmywacz zanieczyszczeń 100ml
- szpachel wypełniający do rys, zadrapań, wgnieceń 0,25 kg + utwardzacz,
- papier ścierny do szlifowania szpachli zgrubny i wykończeniowy.
Niżej fotki, owego zestawu:
Zestaw zakupiony na allegro jak widać z pobraniem wyszło 82PLN Jak się uda pomalować zaślepki, to zaryzykuję i pomaluję listwy boczne
Póki co od poniedziałku czekam na przesyłkę tych halogenów. Jak tylko dojdą to biorę się do roboty ale kiedy dojdą ? [/b]
Jakby mi to fajnie wyszło, to myślę, że nie jeden się zdecyduje na taki zestaw HOME EDITION : D
SPAMU¦
Wysłany: Czw Sty 13, 2011 12:36 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Trochę można pomalować
Jednak taki lakier będzie odcieniem się różnił dość znacznie. Ja dobierałem komputerowo i widać różnicę. Oczywiście mowa o takim w puszce.
Ps. Ja bym ramek halogenów nie malował a pozostawił w oryginalnym czarnym plastikowym kolorze
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Pamiętaj memphisto o plastyfikatorze bo zaślepki/ramki halogenów to plastik i jak nie dasz podkładu do plastiku to zrobi Ci się pajęczyna i inne takie.
Podkład do plastików kosztuje ok 20zł za puszkę 500ml i bez niego ani rusz.
Co do wydajności, u mnie puszka bazy wystarczyła na fragmenty 2 błotników tylnych i w chwili obecnej zaślepki halogenów 3 sztuki bo jedna próbna i jeszcze lakieru zostało, niemniej jednak w puszce jest mało lakieru a dużo sprężonego gazu więc jakoś dużo się tym nie pomaluje.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Wydryszek, a jak chcę np tym pomalować np z lusterka dekielek od R25 to to jest inny plastik niż zaślepki, i co też muszę ten podkład do plastików kupować?
Z tego co mi wiadomo tak, ja malowałem kiedyś zwykły gładki plastik i zrobiła się pajęczyna, ale to było lata temu i nie wiedziałem właśnie że trzeba dać plastyfikator.
Jest to chyba do wszystkich plastikowych elementów, listy, blendy, spojlery, klamki itd.
Niech się ktoś jeszcze wypowie bo nie zgłębiałem szukajki ale to raczej mus.
[ Dodano: Pią Sty 14, 2011 12:01 ]
A... i najpierw jak jeszcze nie malowałeś, przećwicz sobie na zwykłej zaślepce albo podobnym plastiku, jak wyjdzie Ci pierwszy malunek. Za każdym następnym razem maluje się lepiej
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Leszczu z żabą i spółka mnie stresują w innym temacie więc:
Wydryszek, stosując się do twoich rad, pomalowałem zamiast zaślepek całą dokładkę dolną
Tzn narazie 2/4 pracy wykonałem
Co zrobiłem:
Zmatowiłem cały element papierami ściernymi tak jak przysłali. Od największej do najmniejszej granulacji lub na opak (nie pamiętam) oczywiście wcześniej moczyłem je w wodzie
efekt
następnie wziąłem wodę i umyłem cały zderzak, poczekałem aż wyschnie i przemyłem dokładnie zmywaczem dołączonym do zestawu:
no i na koniec 2 warstwy podkładu
Na żywo wygląda bosko zero zacieków zero niczego. Idealnie mi to wyszło robota banalna jak do tej pory ! Zobaczymy co jutro przyniesie nakładanie lakieru bazowego (w moim wypadku MNX) a następnie bezbarwnego nadającego połysk
[ Dodano: Pią Sty 14, 2011 16:41 ]
lipna jakość bo telefonem to cykam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum