Wysłany: Pią Mar 11, 2011 00:28 [R600] Podświetlenie, masa - problem
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
jak niektórym wiadomo pracuję nad zmianą podświetlenia wnętrza w mojej 600'cce. Zrobiłem już niemalże wszystko - na krótko podłączałem dla testów (jak poskładam będą obiecane fotki) tak czy siak narobię apetytu - jest PIĘKNIE
dopadły mnie następujące problemy - wydaje mi się, że to kwestia masy, ale nie wiem może ktoś mądrzejszy się wypowie
- wyjąłem podświetlenie schowka, wymieniłem żarówkę i już ono nie działa ?! ni jak nie chce się zapalić, nagle przestało działać podświetlenie wewnątrz samochodu - wymiana bezpiecznika pod maską = działa, ale po otworzeniu drzwi nie działa światełko w kabinie (tryb auto) nie podświetla się, a jak przełączę je żeby świeciło non stop to działa - kilka razy zamknięte auto i otworzone, i już działa normalnie (potem jeszcze 2 razy ten sam problem i znów działa)
- przez chwilę nie działał mi alarm (nie uzbrajał się zupełnie, diody w drzwiach leciutko próbowały mignąć i szybko przygasały) i podświetlenie kierunków podczas zamykania i otwierania auta, po podłączeniu kilku rzeczy (testowałem efekty) zamykam auto i już działa
- nie działa mi zupełnie podświetlenie stacyjki, na + jest 12 więc to musi być kwestia masy
- nie działają mi lewe żarówki na liczniku (same żarówki oczywiście sprawne) tzn, nie działają CheckEngine, Awaryjne, Hamulec ręczny, ładowanie i olej... i co ciekawe jedna z prawej od świateł długich ?! czerwone od otwartej klapy bagażnika i otworzonych drzwi... kierunki, immobliser, SRS, ABS działają
bezpieczniki sprawdziłem, problem pojawił się dzisiaj - w momencie jak zacząłem testowac efekty podświetlenia więc podpinać np licznik czy panel nawiewów i odpinać itd... czyli żadnych cudów nie robiłem
gdzie szukać problemu? może mieć jakikolwiek związek fakt że włożyłem więcej żarówek niż było fabrycznie? choć one np w konsoli nawiewów świecą pięknie proszę o rady
_________________ Rover 600 2.0 SDi 99'
SPAMU¦
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 00:28 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Lampka w środku, alarm i stacyjka to może być problem z którąś krańcówką w drzwiach. Posprawdzaj je a szczególniej tą po otwieraniu których drzwi zaczyna działaś.
Co do reszty nie mam pomysłu
_________________ Na najprostsze rozwiązania najtrudniej wpaść.
Chyba dlatego ten świat jest taki pokręcony.
hmmm, generalnie jak działa to działa wszystko czyli alarm, kierunki migają otwieram obojętnie które drzwi i zapala się światełko jak jest na auto - tylko stacyjka nie o.0
kurde auto mam rozgrzebane, a już mnie trzęsie żeby to poskładać
[ Dodano: Pią Mar 11, 2011 09:25 ]
mała korekta, na noc wyjąłem akumulator do ładowania i dzisiaj zadziałała większość z elementów:
- wszystkie kontrolki na konsoli licznika (światła długie miały odwrotnie włożoną żarówkę - zamotałem się wczoraj samemu)
- kierunki, światło wewnętrzne, podświetlenie schowka - działa
- nie działa nadal podświetlenie stacyjki - jak to ugryźć ?!
ok, srs się zajmę - po 10 minutach jazdy i cieszenia się pięknym podświetleniem wszystko zgasło, wszystko prócz zegarka - nie ma zupełnie żadnego podświetlenia w liczniku, palenu środkowym, itd, nic nie działa...
POMOCY!!!
musi to być zależne od masy albo nie wiem czego, podsufitka działa - ale nic poza nią, jak otwieram auto to raz działają kierunki i podsufitka automatyczna, a potem już nie, tylko działa jak włączę na ciągłe świecenie, i kierunki już nie migają, co się dzieje? chyba czeka mnie wizytacja u jakiegoś elektryka...
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Mar 13, 2011 06:44
kruszan napisał/a:
musi to być zależne od masy albo nie wiem czego, podsufitka działa - ale nic poza nią, jak otwieram auto to raz działają kierunki i podsufitka automatyczna, a potem już nie, tylko działa jak włączę na ciągłe świecenie, i kierunki już nie migają, co się dzieje? chyba czeka mnie wizytacja u jakiegoś elektryka...
Już poradziłem, zrobiłem nową masę do ramy autka - licznik już ogarnięty. Po Sobocie i całym dniu dzisiaj puszczona instalacja + montaż lampek bocznych w drzwiach, zrobienie licznika i innych problemów z tym związanych
nie działa tylko lewa szyba - ale na tym już dzisiaj mi ręce opadły i dałem luuz
cała reszta DZIAŁA
potem wrzucę 1wsze zrobione na szybko fotki, trochę nie widać efektu bo źle zdjęcia zrobiłem, ale nie odda się tego co jest na żywo
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum