Wysłany: Sob Cze 25, 2011 12:41 [R200] nie działa pompa paliwa
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1998
Witam , jak w tytule przestała działać pompa paliwa. myślałem że padła bo ostatnio szarpało autem jak dodawałem gazu. Jak wkładam kluczyk do stacyjki i przekręcam to nie słychać pompy. Wymieniłem pompę na nową i okazało się że dalej jest tak samo. Zdjąłem obudowę przekaźnika koło komputera , tego przekaźnika poczwórnego i okazuje się że nie załącza pompy paliwa. jak włożyłem zapałkę aby zewrzeć styki to auto odpala i jedzie normalnie z tym że oczywiście pompa pracuje ciągle aż wyjmę zapałkę. Co mogło się zepsuć?
Sprawdzałem czy nie zadziałał przypadkiem wyłącznik zderzeniowy , jest włączony.
Ostatnio zmieniony przez slav-kiler Sob Cze 25, 2011 12:49, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 25, 2011 12:41 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
gdzie wkładałeś zapałkę bo cewka tego przekaźnika po lewej na dole zdjęcia wygląda na spaloną
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
wszystkie 4 cewki ze zdjęcia sprawdził mi elektryk i powiedział że są sprawne. więc gdzie indziej trzeba szukać przyczyny , nie wiem może komputer? dlaczego ? dlatego że nie odłącza mi również zasilania silniczka krokowego po 30 sekundach i rozładowywał mi akumulator i osobno musiałem podłączać moduł który teraz za kompa to robi.
Wg mnie komputer. Dlaczego?
Miałem podobny problem w PoldoRoverze, który zaistniał po stłuczce.
Nie rozłączało mi któregoś przekaźnika, chyba od krokowego? I cały czas ciągnęło prąd i rozładowywało akumulator, a dodatkowo po przekręceniu silnika nie słychać było pompy, bo tak jakby komputer nie wiedział, że był wyłączany zapłon. Musiałem wyjmować wtyczkę od przekaźników po każdym zgaszeniu silnika.
U mnie pomogła wymiana komputera, więc prawdopodobnie zrobiło się tam jakieś zwarcie.
_________________ Rover 420 Si Lux '96 bez gaziuuu
wcześniej PoldoRover 1.4 MPi "Adrenaline" 105,5 KM
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum