Wysłany: Czw Cze 30, 2011 07:26 [R 420 D] Brak kopa. Turbina nie dostaje ciśnienia :/
Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1996
Witam!
Od jakiegoś czasu mój 420 D 86 KM zrobił się mulasty a przy ponad 2500 obr. syczy wg mnie zbyt intensywnie. Poza tym lekki wyciek z pod turbo się pojawił Zajechałem więc do znajomego mecha. Wyszło, że gruszka (zawór ciśnienia) nie pompuje do turbo. Tzn. nic się nie rusza, stoi w miejscu, przy max. gazowaniu
Szukam więc coś takiego:
http://allegro.onet.pl/za...1670804551.html
czy w ogóle mozna dostać takie "cóś" do Rovera?? Czy mam szukać na szrocie, czy moze w zestawie z całą turbiną.
Niedługo mam wyjazd wakacyjny z familią (razem z 1500k km) i co tu robić...
_________________ Naucz się gnoju maszynę obsługiwać!
SPAMU¦
Wysłany: Czw Cze 30, 2011 07:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A więc tak, odkręcam cięgno (czym to zrobić najlepiej?) pryskam wszystko WD 40 i jeśli się poruszy to ok, ale zakładając że jest zapieczone do oporu to co wtedy? Dodam że na tej gruszce jest delikatne wgniecenie
Wieczorem się tym zajmę. Mam nadzieję, że bez młota, tez robota
[ Dodano: Czw Cze 30, 2011 21:44 ]
No i zabrałem się do roboty. Najpierw ściągnąłem zegerka śrubokrętem, później WD 40 (nie żałowałem, aż kałuża się zrobiła i...NIC Ten element zaznaczony na niebiesko ani drgnie, po jakimś czasie ruszył może z max 1 mm tylko, nie pomogło nawet kilkunastokrotne walenie młotem (a jednak;) Natomiast cięgno wychodzi kilka milimetrów z gruszki. Hmm moze powtórzyć akcję z WD 40 jeszcze raz, sam nie wiem
[ Dodano: Pią Lip 01, 2011 07:48 ]
szoso420 napisał/a:
sprawdź cięgno, tu pokazałem jak, jak jest zapieczone to nic dziwnego że się nie rusza
Odbezpieczenie oraz akacja z WD 40 i młotem, dała 1mm poruszenia
[ Dodano: Pią Lip 01, 2011 22:35 ]
Dziś trochę "przeczyściłem" wydech, a więc pociągnąłem na 2 i 3 biegu do 4000-4500 obr. i w sumie kopa jakiegoś ma, na dwójce przy 4000 obr spokojnie przekroczył 60 km/h. Jutro zrobie zalecane na forum próby ze stoperem 0-60 i 60-100 km/h. Ale dwa problemy to:
- zapieczony wastegate,
-ssssssssyk turbiny pow. 2000 obr. zbyt głosny wg mnie (choć nie ukrywam fajny )
ps. nie kopci straaaasznie na czarno
[ Dodano: Nie Lip 03, 2011 23:59 ]
Wyniki mówią same za siebie:
- 0-60 km/h 8 sek
- 60-100km/h ok.13 sek.
Jutro jade do mechanika.
Czy ktoś ma "instrukcję" przeczyszczania zapieczonego wastegate?
[ Dodano: Wto Lip 12, 2011 23:40 ]
Zrobione!
Zapieczone cięgno wastegate, zostało "odpieczone" przez mechanika, katalizator wywalony (jutro do skupu po kasiorę za dziada jadę , a Rover hula jak nigdy wczesniej! Znaczny wzrost mocy w stosunku do tego co było przedtem. Fakt, turbina zapaćkana w oleju, ale póki nie zbiera z silnika znacząco, nie martwie się
ps. ktoś wie skąd w kabinie dziwny zapach, jakby spalenizny, acz przez moment, na psotoju po uprzednim ostrym gazowaniu? To normalne?
Pozdr.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum