Wysłany: Czw Lis 03, 2011 13:11 [R620ti] Jak sprawdzić nagrzewnicę - brak ogrzewania.
Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1997
Nie działa mi praktycznie ogrzewanie. Pomimo temp silnika "w połowie" na wskaźniku, cały czas dmucha zimne powietrze. Linkę na dole odczepiłem bo ciężko chodzi więc ręcznie ją przełączyłem na mx ciepło i dalej nic. Płyn jest na max. Czyli prawdopodobnie coś ze strony nagrzewnicy ?
Gdzie ja znaleźć i jak zprawdzić ?? Może być np zapowietrzona Ostatnio często miałem pustki w zbiorniku wyrównawczym,..,
[ Dodano: Czw Lis 03, 2011 13:11 ]
Ps - na dole przy mechaniźmietych linek - ta szara jest od ogrzewania
Cieżko mi cały ten mechanizm chodzi na tyle że nie dało się regulatorem ogrzewania tego zmieniać
_________________ Jestem bo mnie nie ma...
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lis 03, 2011 13:11 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Odpiąłem na dole ta odpowiadającą za ogrzewanie i ręcznie przesunąłem tą dźwignię i grzeje jak porąbane. Odpięte zostawiłem - zima idzie
Jednak pomimo odpięcia na dole, pokętło ogrzewania nadal ma okropny opór - aż strzela, przeskakuje itd. Czyli trzebaby by panelem się bawić a próbowałem to rozebrać wczoraj i za bardzo nie chce iść Już kedyś to prawie połamałem. Ale ważne że grzeje.
Zastanawia mnie jednak ta szara linka która idzie pod nogi pasażera. Okazało się, ze to ani ogrzewanie, ani wew/zew ani nic co możemy od góry wyregulować Jak ja przelaczam recznie na dole to zadnej reakcji tez nie zauwazylem... ciekawe...
Poya tzm bardyo sabo dmucha mi na syzb. Te tak macie??
Sugeruję to rozebrać i sprawdzić, opis zdjęcia plastiku dookoła konsoli masz na forum, sama konsola z nawiewami to 6 śrubek, wcześniej tylko odczep wszystkie linki po prawej stronie obok pedału gazu. Zajrzyj, sprawdź co się dzieje i dlaczego, i będziesz miał dobrze.
Mi tam nic nie strzela, nic nie blokuje się, nawiew działa mocno i skutecznie, ogrzewanie uważam za bardzo dobre w roverku
tez uważam ze nawiew w R600 jest do dupy w porównaniu z oplem czy vw.
linki
jedna jest od regulacji kierunku druga od temperatury trzecia od tego suwaka w kratce nawiewu a czwarta z tyłu od nagrzewnicy
po rozebraniu konsoli środkowej i wyjęciu regulacji nawiewu musisz ja też rozebrać ustawić na nowo zębatki, przesmarować i złożyć do kupy.
Pomaga też wymiana linek lub ich przesmarowanie bo mogą być zasyfione w pancerzach i dla tego ciężko chodzą.
Opis jak rozebrać i jak poustawiać zębatki jest w manualu.
Sprawdź tez mocowanie pancerza linki do obudowy regulacj nawiewu.
Albo kup na allegro całe to ustrojstwo za 50 pln chodzą
Czyli tak czy siak musze rozebrać te plastiki. Już raz to robiłem i podziękuję
Spróbuje zrobic od dołu jak się da - jak nie to olewam temat ważne że grzeje.
Czyli tak czy siak musze rozebrać te plastiki. Już raz to robiłem i podziękuję
Spróbuje zrobic od dołu jak się da - jak nie to olewam temat ważne że grzeje.
hmm - rozebranie konsoli to bez przekłamania 5min... ale mamy wolność, mamy demokracje
Pomógł: 67 razy Dołączył: 13 Lis 2001 Posty: 1096 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Lis 04, 2011 20:13
Ściągnij manuala od Hondy Accord - jest po polsku i jest nieźle opisane co i jak ustawić by chodziła jak z fabryki.
Do ogrzewania idą dwie linki, pierwsza od panelu regulacji do nagrzewnicy (steruje mieszaniem powietrza) druga od nagrzewnicy do zaworu sterującego chłodziwem (masz go na ściance grodziowej w komorze silnika).
Jest jeszcze trzecia ale ona odpowiada za kierunek nadmuchu
No to może spróbuje
Lepiej jakby działało ale i tak nie jest źle. Jest zima więc włączone może być cały czas, a w razie czego ręcznie się pod spodem przełączy hehe. Zastanawiam się czy po prostu tych lnek ktoś odwrotnie nie poprzyłączączał wcześniej i stąd np taki słaby nadmuch na szybę ??
Cholera wie. Spróbuję rozebrać. Boję się jednak że usterka może być przy pokrętłach a to już więcej roboty. Przy rozbieraniu panelu trochę mi popękało tych pieprzonych plastików. Do dupy jest ten materiał...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum