Zrobiłem, miałem coś napisać i zapomniałem.. Układzik jeździ u mnie już kilka miesięcy i jest z nim wszystko w porządku.
Jutro jak będzie widno, nagram filmik jak moduł działa.
Zastanawiam się jeszcze jak to Wam udostępnić. Ktoś, kto nie bawi się w elektronikę raczej sam tego nie złoży. W grę wchodzi zrobienie płytki, polutowanie, zaprogramowanie procka i skalibrowanie prądów. To ostatnie da się zrobić automatycznie, zmieniając trochę hardware - zamiast obecnie wstawionych kontaktronów z cewkami, można dać przetworniki I->U oraz programową kalibrację. Miejsca na to w mikrokontrolerze jest jeszcze sporo. Niestety wzrasta koszt elementów.
Ilu jest chętnych? Płytki można zamówić w jakiejś firmie.
Nie mogłem nigdzie znaleźć złącza, jakie stosowane jest w tym przełączniku do szyb, gdyby takie było, to montaż byłby bezinwazyjny.
Tutaj zdjęcia, które zrobiłem jeszcze w lecie i miałem umieścić na forum (niestety jakość nie powala, robiłem to telefonem):
stary przeraziłeś mnie... a jest jakaś opcja zamówienia tego u Ciebie już na gotowo i tylko, żeby z koperty wyjąć wlutować w furmanke i się z tego cieszyć?? hehe
Nie bede zakladal nowego tematu wiec podczepie sie tutaj.U mnie w 600tce jak mam otwarte drzwi kierowcy to wogole nie dziala elektryczna szyba tych drzwi.Czy u Was tez tak jest ? i czy ewentualnie myslal ktos kiedys nad "naprawa" tego ?
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Pawkaz: pewnie masz problem z kabelkami w drzwiach idącymi do szyby, są w takiej gumowej osłonie pomiędzy górnym a dolnym zawiasem. Sprawdź najpierw wtyczkę, którą tam masz.
tomii620si: Pewnie by była możliwa taka opcja. Ale po pierwsze: nie zrobię nikomu tego w ten sposób co sobie, czyli na ręcznie robionej płytce. Trzeba będzie zamówić profesjonalne PCB, najlepiej już dwuwarstwowe, co zminimalizuje wymiary. Tutaj cena mocno zależy od ilości. Hurtowo taniej.
Po drugie - wolałbym uniknąć też robienia układu na kontaktronach, bo to trzeba sobie regulować. Bez regulacji układ może źle działać. Wiąże się to z lekkim przeprojektowaniem układu, a nie obiecuję, że uda mi się do tego usiąść w ciągu paru, a nawet parunastu dni. Chyba, że chcesz poczekać;)
No i w końcu koszt - na pewno dużo drożej od pospolitych domykaczy z allegro. Cena samych podzespołów nie jest mała, bo tutaj mamy do czynienia z osobnym torem dla każdej szyby. Nie da się tego zrobić jak w tanich modułach domykania, gdzie może być domykana tylko jedna szyba jednocześnie i muszą jechać po kolei (do tego sprzedawcy dorabiają ideologię, jakoby to było lepsze )
To jest złe pytanie;) Mnie to nie kosztowało nic, wszystkie graty do tego miałem. Więc dla mnie bardzo opłacalne
Gdyby chcieć wszystko kupić, przy kilku sztukach można się spodziewać ceny około 100zł za części. Ale to jest taki strzał, pi razy drzwi. Jak już mówiłem - cena zależy od ilości i pewnych zmian w projekcie.
Ja mam dość proste i tanie rozwiązanie na kontaktronach, ale gdybym miał zrobić ten układzik komuś, to bym wolał zrobić coś bezobsługowego - czujniki na Hallotronach. Może on kosztować 5zł albo 15zł na jedną szybę.
kurde no 100zł (tak wiem -/+) to troche kasy jest jak na taki w sumie średnio potrzebny dodatek. szczególnie, że mój roverek jest w stanie średnio dupnym jeśli chodzi o ogół i nie wiem czy aż tyle wrzuce w niego jak po głowie chodzi zmiana autka..
Rozumiem.. może tańsze będzie rzeczywiście dopasowanie tego typu gotowego modułu od innego samochodu? Chociaż nie wiem czy spotykane są takie z automatem na 4 szyby...
Każda szyba działa w ten sam sposób co ta pokazana na filmie. Oczywiście są niezależne, nie wpływają na siebie. Jedna może się zamykać, druga w tym samym czasie otwierać itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum