Wysłany: Wto Gru 06, 2011 00:05 [R400]Lampy jak nowe
Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Ostatnio diagnosta mocno marudził na moją jedną lampę ze względu że była matowa i mocno różniła sie od drugiej nowej. Postanowiłem temu zaradzić i odświeżyć klosz.
Może komus się przyda, a koszt owiele mniejszy niz zakup nowej.
Co potrzeba:
-cierpliwość
-miekka ścierka
-pasta polerska ( ja posłużyłem sie starym sposobem i użyłem pasty do zębów)
-cierpliwość
-papier ścierny o ziarnistości 360 i 2000
-silikon sanitarny przeźroczysty
Wyjąć lampę, delikatnie zdjąć klosz tak aby nie pourywać zaczepów, mi poleciały 2 Klosz jest przyklejony do lampy uszczelniaczem więc należy delikatnie nożykiem przeciąć uszczelniacz. Przystępujemy do mozolnej pracy. Dokładnie umyć klosz i spłukać tak aby nie było na nim piasku, i na mokro zaczynamy ścierać powierzchnię papierem 360. jak długo? Na wyczucie. Suszymy wycieramy i oglądamy efekt czy nie ma żółtych przebarwień, w razie takowych poprawiamy operację. Mi to zajęło ok 1h. następnie używamy papieru 2000, oczywiście na mokro, aż powierzchnia z matowej zacznie znowu przybierać połysk i przeźroczystość. Im bardziej przybierzemy się w docieranie tym papierem tym mniej polerowania:) Ostatnia faza to polerowanie, ja osobiście zrobiłem to ręcznie, gdyż mechanicznie bardzo łatwo przypalić klosz. Dodatkowo polerowałem stronę wewnętrzną wszystko dokładnie umyć, wysuszyć, złożyć na silikon i koniec. czas pracy ok 4h . Nie wiem ile kosztuje polerowanie ale satysfakcja jest bezcenna
A tutaj efekt pracy :
Przed:
I po, dla porównania na górze lampa angielska o podobnym stopniu zabrudzenia
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 06, 2011 00:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Efekt faktycznie jest rewelacyjny, nie widzę różnicy pomiędzy roczną lampa a tą po renowacji. Nic skomplikowanego, jedynie wymaga dużej cierpliwości i dokładności.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum