pytanie do tych, którzy wymieniali termostat - ile wołali u was za usługę ? bo właśnie dzwoniłem do "Gawina" we Wrocławiu i za samą usługę zawołali 300zl informując mnie, że oczywiście trzeba będzie oprócz termostatu wymienić też rurkę i kolanko .... lekka masakra
SPAMU¦
Wysłany: Czw Mar 22, 2012 09:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
nie mając dostępu do podnośnika ? przydałby mi się ktoś z Wrocka, kto wsparłby mnie w tej operacji niech mi ktoś napisze jak się zabrać do roboty krok po kroku bo co jak co ale tego typu wyzysku mechaników nie trawię.
witam dopadł mnie chyba ten sam problem tzn
temperatuta silnika osiaga ok 60-62 stopnie po ok 15-20 min na komputerze oraz 1 kreska czasem sie podnosiła przy szybszej jezdzie a czasem opadała w zakresie 1-2 cwiartka przy dodatniej temp zew typu +8 +10 ogolnie powietrze idzie ciepłe z nawiewów
przy nizej temp tympu 3 stopnie załacza sie webasto i po 15-20 min dochodzi do ok 70- 71 stopni na kompie
moje pytania samochod 2.0 cdt:
1. czy to jest walniety termostat
2. czytałem ze jakies kolanka/uszczelki warto tez wymieniac przy okazji czy to trzeba osobno zakupić czy mogłbym prosic o jakies linki
3. czy można jakis czas jezdzic na temp silnika ok 60 stopni pytam poniewaz jestem obecnie poza granicami i jezeli nic by sie konkretnie nie działa zadnych konsekwencji wolałbym poczekac na wymiane po powrocie
pytanie do tych, którzy wymieniali termostat - ile wołali u was za usługę ? bo właśnie dzwoniłem do "Gawina" we Wrocławiu i za samą usługę zawołali 300zl informując mnie, że oczywiście trzeba będzie oprócz termostatu wymienić też rurkę i kolanko .... lekka masakra
Wymiana nic nie da ja tez myslalem ze to termostat wymienilem choc mechanik powiedzial mi ze jak by byl uszkodzony to bys sie nie otwieral a nie bylby otwarty caly czas ale to nie wazne Termostat mam nowy jak grzal tak grzeje ledwo ledwo temp sie podnosi minimalnie wskaznik sie wychyla grzanie praktycznie zadne Ale rovery 75 z tego co slyszalem nie grzeja dlatego montowano w nich dodatkowe ogrzewanie To jedyne wyjscie jak chcesz by ci grzal dobrze
Pomógł: 36 razy Dołączył: 24 Mar 2009 Posty: 1654 Skąd: wieluń
Wysłany: Czw Sty 16, 2014 22:20
mój tam grzeje nawet bez webasto bardzo dobrze i wskazówka mi spadła dopiero przy -15 w korku , tak to zawsze stoi po środku skali, z doświadczenia wiem że termostat po wyciągnięciu może sie odwierać we wrzątku a w aucie świruje i tu pozdrowienia dla kolegi Punx
_________________ -DIAGNOSTYKA I NAPRAWA PIECY I STEROWNIKÓW WEBASTO !
-NAPRAWA SILNIKÓW WENTYLATORA CHŁODNICY W ROVER 75
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Wto Paź 07, 2014 07:34
Podepnę się pod ten temat bo nie chcę rozpoczynać nowego. Ostatnio zauważyłem że mój "niedomagający" termostat zaczął działać wzorowo. Rzadko osiągał temperaturę ( połowa skali na wskaźniku) nawet z webasto zimą rzadko to się zdarzało ale ostatnio (od miesiąca) zauważyłem że już po ok. 4-5 minutach jazdy temperatura osiąga prawidłowe wskazanie i trzyma cały czas. Czy termostat mógł się "odblokować" i zaczął działać prawidłowo ? Czy to po prostu wpływ temperatury zewnętrznej ?
[ Dodano: Wto Paź 07, 2014 08:34 ]
Temat powraca , zrobiło się chłodniej i znów brak temperatury. Bez wspomagania webasto ciężko uzyskać właściwą temperaturę. Czy ktoś z kolegów montował termostat z FATIMEXU Numer OEM: PEL100570 . O dziwo na ich stronie go nie ma. Cena godna uwagi. http://allegro.pl/pel1005...4622154245.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum