Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2002
Witam. Otóż mój problem wygląda następująco:
Wsiadam rano do auta i Roverek odpala bez najmniejszego problemu, gdy silnik jest w pełni nagrzany także odpala bez problemu. Niestety problem pojawia się przy temperaturach pomiędzy min a max. Najczęściej wygląda to tak, ze gdy przejadę powiedzmy 10km i silnik nie zagrzeje sie całkowicie a chcę go odpalić ponownie to zostaje stać na najbliższą godzinę lub dwie aż silnik całkowicie się wychłodzi.
Sprawdziłem całe vacum i jest ok ( przy okazji nie otwierającego sie EGR-a), kompletne wtryski wymieniane jakis miesiąc temu. Poczytałem troszeczkę na forum i skłaniam się w stronę czujnika położenia wału. Czy jest to w jakiś sposób związane, bo nie spieszy mi się by wydawać dość sporo kasy na coś co okaże się sprawne.
W rodzinie jest jeszcze 75 CDti można zrobić jakieś podmiany aby to sprawdzić?
SPAMU¦
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 16:22 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
1.Rozumiem ze nie ma róznicy miedzy cdt a cdti i można podmieniać bez obaw?
2.A co sądzicie z tym EGR-em? Pompa vacum normalnie chodzi, przewody podcisnienia wszystkie wymieniłem w obawie ze, którys bedzie przetarty, była tam jeszcze taka "pompka" lub rozdzielacz którą też wymieniłem a EGR nadal stoi w miejscu. Auto strasznie kopci... lewe światło wygląda juz jak przydymiane
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Pon Gru 16, 2013 22:20
krucha91, możesz też spróbować schłodzenia czujnika w momencie gdy nie chce odpalić Ale czujnik położenia wałka rozrządu, a nie wału Co do kopcenia, to może być przepływka Ewentualni turbo, albo wtrysk:)
Właśnie wróciłem z wizyty na komputerze, Roverka oczywiscie nie było w systemie wiec wszedł przed BMW E46 ( o ile sie nie myle to własnie z niej jest silnik CDT). Błąd jaki wyskoczył to 1E25 "monitorowanie, czujnik prędkości". Macie jakieś pomysły z tym związane? Usłyszałem ze albo czujnik wałka rozrządu albo wału korbowego.
Co najdziwniejsze, po wizycie przestała działać regulacja wysokosci swiateł...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum