Opiłki może są dlatego, że olej nie był długo wymieniany i jakieś syfy wleciały. Ale jak bym wymienił olej i ten elektrozawór to jak długo by się dało na tym pojeździć? prawdę mówiąc te opiłeczki są prawe w ogóle nie zauważalne, trzeba się bardzo dobrze przyjrzeć by je zauważyć. Jeszcze nie mogę znaleźć w którym miejscu w skrzyni są elektrozawory, a to dzisiaj dopiero zauważyłem, że nie ma koreczka we wlewie, bo nigdy tam nie sprawdzałem. To co sądzicie o tej całej sytuacji?
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 02, 2015 20:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Olej jest koloru takiego ciemnego brązu i jak wroce do domu to moge podeslac zdjecie jak to wyglada, bo do 14 jestem w pracy. Byl tez olej przelewany zez czysta sciere i nie bylo na niej. Ciekawe ile moze trwac rozkrecenie i wymiana elektrozaworu, do tego wymiana oleju w skrzyni.
w mojej skrzyni olej był ciemny przed wymianą, ale dało się zauważyć ze jego odcień jest czerwony. U kolegi gdzie stracił 4 bieg i szarpało na wstecznym, ojej był czarny, śmierdział i jak poświeciłem latarką to świecił, tyle było opiłków.
W skrzyni jest 9l oleju, a przy wymianie statycznej wchodzi niecałe 4l. Mimo to, inny kolega jak wymienił olej w ten sposób, to skrzynia przestała szarpać przy zmianie miedzy D, a R i odwrotnie, dodam, że nie szarpała przy jeździe. Po zmianie oleju kolega obleciał Niemcy, wrócił i skrzynia działa normalnie.
U mnie po wymianie oleju nie pomogło przy szarpaniu z 2 na 3 bieg. Dopiero jak skrzynia mało nie wyrwała całego układu napędowego, zabierałem się za to. Oj przepraszam, między czasie wymieniłem sterownik od skrzyni, ten koło schowka i to pomogło na szarpanie, ale nie na długo.
W końcu tak musiałem wyciągnąć skrzynie, ten plus, że zrobiłem to u siebie w garażu wiec coś zaoszczędziłem. Założyłem używkę i tu była porażka, bo okazała się też uszkodzona. Dlatego jak zdecydujesz się na używkę, to albo naszego formułowego dostawce części, albo przez swoich znajomych.
W konsekwencji moja skrzynia została rozebrana przez specjalistę i sprawdzona pod względem uszkodzeń mechanicznych. Nie stwierdził nic, wymienił 1 elektrozawór i powiedział, że jak będzie coś się działo mam pokazać się z samochodem, bo tak łatwiej będzie zdiagnozować, po miesiącu wróciłem bo skrzynia wpadała na luz. Zostało w sumie wymienione 4 elektrozawory.
Łącznie z nowym olejem 9l kosztowało mnie to 1800 zł, ale sam wyciągnąłem i włożyłem skrzynie. Drugim razem nie trzeba było jej wyciągać, tylko zostały wymienione elektrozawory
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Wiec tak, musze wymienic olej w skrzyni 9l i wymienic jeden elektrozawor( tylko nie wiem jaki to elektrozawor, bo mi nie powiedzial a ja zapomnialem zapytac przez to ze walnal mi cene do 1000 zl za sama wymiane elektrozaworu).
Teraz bede mial nocki, to akurat bedzie czas na zrobienie tego wszystkiego, a olej w skrzyni i tak jest ladniejszy niz olej w silniku przed wymiana.
Koszty teraz za wszystko moga wyniesc okolo 800zl i mam nadzieje, ze zrobi sie to dobrze.
Mam elektrozawory, tylko nie wiem czy sprawne, mogę sprawdzić na stole, ale z tego co mi mechanik mówił na stole mogą pracować a w skrzyni różnie. Mogę Ci dać za darmo jaki chcesz, tylko dowiedz się jaki ci trzeba. Jak odkręcasz miskę do wymiany elektrozaworu to większość oleju się wyleje, 9l raczej nie, ale między 7-8l. Kup uszczelek do miski
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
To jutro tak z rana pojadę do tego elektromechanika i się zapytam jaki to elektrozawór.
Chętnie mogę wziąć elektro, jak wyleci 7-8l oleju chyba starczy i nie będzie dalej szkodziły te resztki starego oleju.
Gościu coś nie pamięta za bardzo ale ponoś to: zawór elektromagnetyczny hamulca.
[ Dodano: Nie Gru 13, 2015 21:34 ]
Gdzie można kupić elektrozawory do skrzyni, ponieważ szukałem wszędzie i nie mogę znaleźć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum