Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2010 Posty: 256 Skąd: Płońsk
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 12:32 [R620] łożysko czy przegub
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1995
Witam wszystkich.
Mam taki mały problem do rozwiązania. Chodzi o delikatne stukanie w którymś kole z przodu. A mianowicie chodzi mi o to że jak jadę prosto to słuchać rytmiczne stukanie w kole. Słychać to tak dopiero od 60km/h. Głośniej słychać jak sie jedzie na łuku w lewo zaś jak w prawo to te stukanie całkowicie znika. Robiłem dziś przegląd bo mi się kończył i diagnosta powiedział ze to przegub zaś mechanik u którego byłem z tym powiedział ze łożysko. I tu moje pytanie. Co to może być? Może ktoś już mial coś podobnego i mi pomoże?
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 12:32 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Powiem Ci tak, też się tutaj kolegów pytałem i wszyscy stwierdziliśmy,łącznie ze mną,moim tatą byłym mechanikiem i mechanikiem, który robil poźniej skyrznie,ze to przegub, bo też stukało,pukało. Wymieniłem połowę części, które mogą być odpowiedzialne za to w przedniej części samochodu(przeguby wew,zew etc) i padło później na skrzynię. Przy ruszaniu skręć kierownicą maksymalnie w lewo i nasłuchuj metalicznych,głuchych stuków.
Pomógł: 41 razy Dołączył: 15 Sie 2007 Posty: 1184 Skąd: Piotrków Tryb
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 21:04
zimek-1985 napisał/a:
Głośniej słychać jak sie jedzie na łuku w lewo zaś jak w prawo to te stukanie całkowicie znika.
to samo bylo u mnie tylko na odwrot (chodzi o skret) winne było łozysko w kole .
Jesli to nie to sprawdz gumy oraz luzy czy wystepuja w zawieszeniu z oby stron. gdyby to był którys przegłub to raczej stukałby bardziej przy ruszaniu
Wysłany: Wto Lis 20, 2012 22:51
Chudeck, juz tak robiłem. nic nie słychac. dopiero jak jade wiecej niz 60 km/h słychac stukanie jak bys deską o deske uderzał. nie jest to metaliczne stukanie i tylko powyżej 60. Opisze to dokładnie. jedziemy 60 prosto i słychac delikatny stukot. wrzucam na luz. predkosc 60 obroty 900. dalej to slychac. skrecamy lekko w lewo kierownicą stukot robi sie głośniejszy. zas jak skrecamy w prawo o 1/4 obrotu kierownicy stukot ustaje. dodam przy tym ze kierownica nie drży.
nie musi być łozysko ani przegób sprawdz górny śworzeń wachacza na postoju prosto koła i złap za koło i pobujaj na boki czy się rusza miałem to samo i błędne diagnozy
Wysłany: Nie Lis 25, 2012 01:25
wahacze zmienione. w komplecie cały przód. stukało przed wymiana i stuka po. ale to nie było diagnoza. wymieniłem tydzień temu bo na sworzniach były luzy.
w srode jade na wymianę łożysk. dam znać czy pomogło
mozesz sprawdzić czy przypadkiem nie padło ci łozysko w skrzyni mi waliło tylko na dołkach 2 poszły do wymiany na torsenie umnie w sklepie po 25zł za sztukę
Wysłany: Sro Lis 28, 2012 11:39
Jestem już po wymianie łożysk.
Pomogło.
Tylko nie wiem które był przyczyną stukania bo zmieniłem dwa. Ani jedno ani drugie nie wygłądało na uszkodzone. Tak czy siak teraz mam spokój
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum