Wysłany: Pią Maj 17, 2013 17:35 [R220] Wymiana koła alternatora (?)
Typ: SDi Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Historia zaczęła się od tego, że przed zimą wymieniłem piszczący pasek klinowy. Jakiś czas po tym pasek zaczął znowu piszczeć aż się zwyczajnie zerwał. Winowajcą była niewymieniona rolka, która była porządnie postrzępiona. Po drugiej wymianie paska (wraz z rolką) znowu wydobywa się pisk spod maski (ostatnio był wymieniony 2 miesiące temu). Byłem z tym u mechanika, który powiedział mi, że tym razem jest to wina koła alternatora, które jest zwyczajnie zużyte. Zlecił mi znalezienie takiego kółka na allegro, ponieważ jeżeli go nie znajdę, to będzie musiał obrabiać stare (?).
Teraz moje pytanko: czy gdziekolwiek dam radę dorwać taką część nową? Ze znalezieniem używki mam nawet problem
Byłem wcześniej u jeszcze jednego mechanika, który stwierdził, że napinacz może być krzywy przez zużycie i przez to słychać piszczenie. Pisk jest rytmiczny. Bardzo często piszczenie ustaje po jakiś 5-10 minutach jazdy.
_________________ A driver don't pick the car. The car'll pick the driver.
It's a mystical bond between man and machine...
SPAMU¦
Wysłany: Pią Maj 17, 2013 17:35 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
bo źle szukasz, wpisz sobie "pompa vacum rover" w allegro, to jest ta przednia część alternatora z rolką
Sabzu napisał/a:
Byłem wcześniej u jeszcze jednego mechanika, który stwierdził, że napinacz może być krzywy przez zużycie i przez to słychać piszczenie
trzeba sprawdzić, czy rolka napinacza jest prosto i czy cały pasek po niej chodzi
ja wczoraj wymieniałem napinacz, bo rolka była lekko skoszona i część paska wychodziła poza nią
Czyli wszystko idzie po dobrej myśli. Znalazłem 2 napinacze w przystępnej cenie, ale jedna rzecz mnie zastanawia. Czy wykonanie tego tańszego nie jest bardziej tandetne?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum